Det sägs ju att hunden är människans bästa vän. På Årstaskolan söder om Stockholm har man tagit fasta på detta. Sedan en tid tillbaka kommer Hallon och Lilja på besök tre dagar i veckan för att motivera eleverna.

Urban Brådhe

Humöret lättar betydligt för Erik Andersson som kopplar av och läser tillsammans med skolhundarna Lilja och Hallon. 

 

Hundduon Hallon och Lilja ställer gärna upp på att sitta bredvid – eller ligga i knäet – när man ska läsa och räkna. Eller så tar man en promenad med någon av dem på rasten.

– Vi tror att elever som är inne i en motig period behöver någon som viftar på svansen när de kommer hit på morgonen, säger Ingrid Bäckström, biträdande rektor på Årstaskolan, och beskriver Hallon och Lilja som hundkompisar.

Hallon och Lilja kommer att vara en del av elevhälsoteamet under hösten. Varje måndag, tisdag och fredag förmiddag finns de på plats tillsammans med en speciell hundpedagog. Förhoppningen är att deras närvaro ska öka koncentrationen och skapa arbetsro hos eleverna.

– Hundar har använts tidigare i samspel med människor, till exempel inom äldrevården. Så vi vet att de har en friskvårdande effekt, säger Ingrid Bäckström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset