På toaletterna på Katedralskolan i Lund ska ingen behöva oroa sig för att gå utan mensskydd.
På toaletterna på Katedralskolan i Lund ska ingen behöva oroa sig för att gå utan mensskydd.

På Katedralskolan i Lund ska det finnas gratis mensskydd på toaletterna, något som skolans feministgrupp föreslagit. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Feministgruppen på Katedralskolan i Lund ville inte att tjejer skulle behöva oroa sig när de har mens och föreslog gratis mensskydd på skoltoaletterna.

– För många tjejer är det här en trygghet som betyder mycket. Många tycker att just risken att blöda igenom är jättejobbig, säger Sanna Warnemyr som är aktiv i Feministgruppen till SVT Nyheter Skåne.

►LÄS MER: De kämpar för att mens inte ska kosta pengar

Skolledningen däremot trodde att det skulle bli för dyrt och sa nej. Men gruppen gav sig inte och fortsatte att ligga på, de återkom med förslaget gång på gång tills ledningen ändrade uppfattning. Nu är skåp för produkterna beställt och ska sättas upp för elevernas användning så fort det går.

– Redan nu kan man gå till skolsyster och få mensskydd, men det är inte alltid hon är där, säger Sanna Warnemyr.

Det är en seger för feministgruppen att mensskydden blir av, men fortfarande finns mycket att göra.

– Vi har pratat om det i Feministgruppen. I affärerna finns kondomerna vid kassan, medan mensskydden är nästan gömda längre in i affären, säger Sanna till SVT Skåne.

►LÄS MER: Den här mensbilden blev för mycket för skolan

Hon fortsätter:

– Hos skolsyster kan man be att få en binda, men vill man ha en kondom så står det en stor skål framme. Visst är det bra att det finns kondomer så, men sex är ju trots att något man väljer att ha. Mensen kan man inte välja.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa