Skolan ska verka för inkludering, det ska inte spela någon roll vilka ekonomiska förutsättningar familjer har. Ändå hetsas unga och deras föräldrar att betala dyrt för att kunna vara med på allt som händer kring studenten. Skolan ska vara avgiftsfri och det borde studenten också vara, skriver dagens debattskribenter.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I vår samlas alla som kommer att gå ut gymnasiet med hopp, förväntningar och glädje. Vi har klarat av hela skolan och nu är tiden för att äntligen få fira att allt slit och pluggande äntligen är över. Studenten ska vara en tid då alla ska kunna vara glada och fira med sin familj, sina vänner och de klasskompisar man snart inte kommer att se varje vecka.

Tyvärr är den här tiden inte ljus för alla. Skolan ska vara avgiftsfri, så varför är inte studenten det? Alla kommer inte att kunna betala för sin student. Alla kommer inte kunna få känna den där glädjen över en snygg studentmössa eller uppleva att få stå på ett flak och skrika och sjunga. Alla kommer inte kunna välja en jättesnygg klänning eller kostym och det beror helt enkelt på att det kostar för mycket. Alla har inte de ekonomiska förutsättningarna att kunna köpa den där dyra mössan eller outfiten. För att inte tala om alla hundralappar det kostar för att få vara med på studentflaket eller studentskivan.

LÄS MER: 7 saker du inte får göra på ett studentflak

Men hetsen över studenten är inte bara materialistisk. Det känns att vara den som inte kan komma på studentskivan för att det kostar för mycket, att inte kunna handla kläder inför studenten och det känns att vara en av få i klassen som inte köpte någon studentmössa. Hetsen över allt man ska köpa och betala för vid studenten förstärker det klassamhälle vi redan har.

Hur kan vissa skolor, som ska vara avgiftsfria, tillåta att företag som säljer studentmössor och studentskivor får komma till skolor och göra reklam för sina produkter? De tjänar pengar på den här hetsen och pressen vi känner att vara med på allt. Skiljelinjen mellan vilka som har råd med alla dessa saker och vilka som inte har det blir tydligare och delar upp eleverna i de som har pengar och de som inte har det.

Och hur kan det vara så att vissa skolor tillåter att företag får komma och övertyga oss att det är ett måste för en lyckad student att ha en studentskiva som de ska arrangera. De låter oss skriva på kontrakt med företagen som förbinder oss att sälja ett visst antal biljetter till festen. Om eleverna inte lyckas sälja alla biljetter (vilket inte är ovanligt eftersom de är så dyra) så börjar vi våra vuxenliv med att ha försatt oss i en skuld som vi måste betala av.

Skolan ska verka för inkludering, det ska inte spela någon roll vilka ekonomiska förutsättningar familjer har. Ändå så agerar de tvärtom. Hur kan man påstå att skolan är gratis när det förväntas att det är självklart att alla ska vara med på hela studentkarusellen? Skolan ska vara avgiftsfri och det borde studenten också vara.

My Kårlycke
Farima Shabanzadeh
Saga Nyman Renström

Om debatten:

  • My Kårlycke, 20 år Ung Vänster Hisingen, Student -16
  • Farima Shabanzadeh, 18 år Ung Vänster Norra Göteborg, Student -17
  • Saga Nyman Renström, 19 år ordförande Ung Vänster Centrum-Östra, Student-17

Om debatten:

En rapport från branschorganisationen Svensk Handel 2011, visade att vi i Sverige spenderar omkring 16.500 kronor på en genomsnittlig student.

LÄS MER: Studenterna smugglar alkohol – Metro åkte på studentkryssning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset