Musik- och mediagymnasiet Rytmus har fostrat många framgångsrika artister genom åren. Enligt skolans Tony Borg är receptet att de låter eleverna få vara sig själva. “Inga förnedrande kommentarer om att man inte räcker till”, säger han.

Tove Lo, Robyn och Icona Pop. Det är några av artisterna som har inlett sina musikaliska banor på musik- och mediagymnasiet Rytmus. Enligt Tony Borg, marknads- och eventansvarig på skolan, beror mycket av framgången på lärarnas höga kompetens.

– Alla lärare är behöriga legitimerade lärare, plus att de är rutinerade – många fortfarande aktiva – musiker. Det gör att eleverna har den bästa tänkbara grunden för att bli duktiga, säger han.

LÄS MER: Rockstjärnan blev lärare – nu ger han sin syn på skolan

En annan del i skolans framgångsrecept menar han är att eleverna blir sedda utifrån deras unika behov.

– Här kan man inte bli utröstad som i ”Idol”. Man får vara med och bli sedd för den man är utan några förnedrande kommentarer om att man inte räcker till.

Tony Borg menar att Rytmus framgångsrecept är att låta eleverna utvecklas i sin takt. Foto: Gustaf Larsson

Trots att det främst är musik som många söker sig till Rytmus för, är det på långa vägar inte det enda man får göra under sin utbildning, betonar Tony Borg.

– De flesta som går här har en passion för musik som de brinner för så att det bara stänker om det. Men den passionen kanske bara varar under ungdomen, och sen för man nya mål i livet. Så parallellt med att eleverna får syssla med sitt intresse får de också med sig en högskoleförberedande utbildning i ryggen, säger han.

”Två utbildningar i symbios”

Utbildningen får man designa utifrån sina egna preferenser och mål, fortsätter han, och beskriver skolan som en ”fantastisk chans som samhället har gjort möjlig”.

– När man har gått ut här har man två alternativ. Antingen läser man vidare på exempelvis musikhögskolan, eller så går man en helt annan bana. Man kanske vill bli jurist eller polis, och då finns den möjligheten. Det är liksom två utbildningar i symbios, säger han.

LÄS MER: Utbildningen gav komikern självförtroende: ”Upptäckte att jag inte var dum”

För att få en plats på Rytmus krävs det såväl ett fullständigt grundskolebetyg som att man klarar en del prover inom den musikgrenen som man söker in till.

– Eftersom att det krävs ganska mycket av eleverna för att ens komma in hit, både som musiker och betygsmässigt, gör det att vi redan från början har vi väldigt motiverade elever. När man hela tiden får hålla på med sin passion och utveckla den, så orkar man också med de andra kraven.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset