Frågan om åldersgräns för köp av energidryck är omdiskuterad.
Frågan om åldersgräns för köp av energidryck är omdiskuterad.

Skolor runt om i landet har larmat om att konsumtionen av energidrycker bland elever är ett problem. Det vill en högstadieskola i Örebro sätta stopp för – och har förbjudit energidrycker, rapporterar ETC.

Svenskarna dricker mer och mer energidryck. Förra året drack vi i snitt fem liter per person, enligt branschorganisationen Sveriges bryggerier.

Flera skolor har larmat om att det har blivit allt mer populärt bland barn – och att det har en negativ påverkan på koncentrationen vid lektionerna.

LÄS MER: Läkare: Så påverkas du av att dricka energidrycker

Nu har ledningen vid Gumaeliusskolan i Örebro fått nog. För ett par veckor sedan infördes ett förbud mot energidryck i högstadieskolan.

– Det har ingen positiv påverkan på eleverna. Min känsla är att de pendlade upp och ner i blodsockernivå. Med energidryck blir det höga toppar och djupa dalar. Som läsk fast gånger två, säger han. Vissa kunde lassa in ett flak med energidryck i sitt skåp, säger läraren Anders Österberg till ETC.

Han berättar att han i vissa fall ringt upp vårdnadshavare om deras barn överkonsumerat energidryck.

I Sverige finns det ingen lag som förbjuder försäljning av energidrycker till barn. Men svensk dagligvaruhandel har en gemensam branschöverenskommelse om en 15-årsgräns.

I Metros undersökning förra veckan kunde vi berätta att de största matvarukedjorna är i princip överens om att de vill ha en lagstadgad åldersgräns för energidryck. En fråga som Näringsdepartementet följer.

LÄS MER: Matjättarna: Vi vill ha en lag om åldersgräns på energidryck

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Energidryck