Ett stort antal civila dödades i ett flyganfall mot byn Hass i Syrien.
Ett stort antal civila dödades i ett flyganfall mot byn Hass i Syrien.

Den ohyggliga attacken mot en skola i den syriska byn Hass måste omedelbart utredas, kräver FN-chefen Ban-Ki-moon.Minst 22 barn och sex lärare dödades.Enligt USA ligger Ryssland eller Syrien bakom.

Flyganfallen skedde på onsdagen i den rebellkontrollerade provinsen Idlib.

– Detta är en tragedi. Det är en skandal, om det var avsiktligt är det en krigsförbrytelse, säger Unicef-chefen Anthony Lake.

Skolan attackerades "upprepade gånger", enligt Lake som bedömer att det kan vara den dödligaste attacken mot en skola sedan kriget började för mer än fem år sedan.

Sex anfall

– Ingången till skolan ska ha träffats medan eleverna var på väg ut för att gå hem efter att skolledningen beslutat att avsluta dagen tidigt på grund av flyganfallen, säger en aktivist på plats i byn.

Totalt genomfördes sex flyganfall mot Hass, enligt det oppositionella brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Ryska eller syriska stridsflygplan låg bakom attacken, enligt SOHR.

Den bilden delas av Vita huset:

– Vi vet inte om det var Assadregimen eller ryssar som utförde flygattacken, men vi vet att det var någon av dem, säger talespersonen Josh Earnest.

– Även om det var Assadregimen som gjorde det, är det bara möjligt på grund av stödet av den ryska regeringen.

Moskva nekar

Händelsen förfärar FN-chefen Ban Ki-moon. "Om avsiktlig, kan den här attacken innebära ett krigsbrott", säger FN-chefen i ett uttalande.

– Det är hemskt, fruktansvärt. Jag hoppas att vi inte var inblandade, sade Vitalij Churkin, Rysslands FN-ambassadör, efter attacken mot Hass.

Senare på torsdagen förnekade Moskva att Ryssland skulle ligga bakom attacken.

AP/TT
Minst 22 skolbarn dödades i ett flyganfall mot byn Hass i Syrien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset