De senaste tio åren har skolkande på gymnasieskolor mer än fördubblats. Nu startar CSN, Centrala Studiestödsnämnden, kampanjen Palla skolan för att minska elevernas frånvaro, skriver Sveriges Radio.

Den som är borta från gymnasieskolan utan giltig anledning kan bli av med studiebidraget. De senaste tio åren har antalet elever som fick bidraget indraget mer än dubblerats, från 3,5 till 8,5 procent, skriver Sveriges Radio. Förra läsåret handlade det om närmare 28 000 elever.

LÄS MER: Kommunens krav på föräldrarna: böter på 100 kronor varje dag deras barn skolkar

Nu har flera myndigheter gått samman för att se till att fler elever sitter kvar i skolbänken. Kampanjen Palla skolan är ett samarbete mellan CSN, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Skolverket.

– Vi har förstått att kunskaperna om skolket, vad det innebär och vilka konsekvenser det ger, är ganska lågt bland gymnasieelever. När vi har varit ute och pratat med lärare har vi också förstått att eleverna inte hittar till vår webbplats, och då inte vet hur frånvaro kan påverka, säger Eva Rummel, verksamhetsutvecklare på CSN, till radion.

Peppande meddelande: ”Ka-tjing!

På kampanjens hemsida kan elever få information om hur studiebidraget fungerar. De kan också söka hjälp, motivation och får varningar om vad som händer när de hoppar över att gå till skolan. Bland de peppande meddelandena finns formuleringar som ”För ditt CSN på 1 250 kronor kommer du till vilken europeisk huvudstad som helst. Vem bangar det?” och ”Om du inte har skolkat under året kan du en extra  utbetalning i juni! Ka-tjing!”.

Bland varningsmeddelandena står det ”Det är i skolan som du bygger din framtid, det funkar dock inte om du inte går dit!” och ”Det är inte värt att riskera att förlora studiebidraget för att du är trött!”.

”En komplex fråga”

Intervjuerna som CSN gjort visade att eleverna haft svårt att förstå information om skolk. Både gymnasielärare och elever har hjälpt till med att utforma kampanjen.

– Skolk är ju en komplex fråga, vi tror ju inte att skolket kommer gå ner enbart på grund av den här kampanjen. Det är inte CSNs uppgift att få eleverna att gå i skolan, det är huvudmannens eller skolans uppgift. Men däremot ska vi informera vad som är vår del och vad som konsekvensen i förhållande till CSN, säger Eva Rummel.

LÄS MER: Föräldrar tvingas betala om barnen skolkar

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skolk skolan