Efter skolskjutningen som dödade 20 barn – nu får skolor whiteboardtavlor som snabbt kan förvandlas till sköldar.

Debatten som brukar blossa upp efter skolskjutningar i USA brukar oftast handla om att anlita beväpnade vakter vid skolan, eller utbilda personalen på skolan i vapenhantering. Men ett skoldistrikt i Minnesota kanske står för det mest kreativa förslaget.

Här ska skolorna utrustas med nästan 200 whiteboard-tavlor med ett extra, skottsäkert lager. Förutom att de fyller en pedagogisk funktion i undervisningen, ska de kunna användas som sköldar om någon hotar elever och personal med skjutvapen. Tavlorna har ett grepp på baksidan som gör den blixsnabbt kan förvandlas till en sköld i en livshotande situation. 

En av skolorna i distriktet drabbades 2003 av en skolskjutning där två elever dödades. 

Distriktets polischef, Phil Jones, demonstrerade på tisdagen de nya supertavlorna genom att rikta karatesparkar mot dem, slå med en polisbatong och rikta knivhugg mot dem – allt utan synbar effekt, skriver AP. 

Polischefen avstod från att skjuta med sitt vapen mot tavlan på skolan, men sa att han testat tidigare utan att kulan gick igenom. 

Tillverkaren, Hardwire LLC, har tidigare tillverkat säkerhetsutrustning till militären i flera år. Företagets intresse för skolan väckte efter att den uppmärksammade skolskjutningen i Connecticut som tog 20 barn och sex lärare.  

2003 tog en 15-årig pojke med sig ett skjutvapen till högstadieskolan i Rocori och sköt en 14-årig och en 17-årig elev till döds.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset