Över 57 000 misshandelsfall har polisanmälts i Sverige sedan årsskiftet. Marcus, 17,  är ett av offren bakom statistiken. En fredag i slutet av augusti misshandlades han svårt när han försökte avstyra ett bråk. 
Över 57 000 misshandelsfall har polisanmälts i Sverige sedan årsskiftet. Marcus, 17,  är ett av offren bakom statistiken. En fredag i slutet av augusti misshandlades han svårt när han försökte avstyra ett bråk. 

Marcus 17, försökte avstyra ett bråk med objudna gäster på vännens födelsedagsfest. Då slogs han medvetslös till marken och sparkades i huvudet. Han är ett av offren bakom över 57 000 anmälda misshandelsfall i Sverige hittills i år. – Gränsen mellan en misshandel och att det går över styr är hårfin, säger han.

Sedan årsskiftet har över 5 7 000 misshandelsfall polisanmälts i Sverige. Omkring 17 000 av dem har skett i Stockholms län, 8 000 i Västra Götaland och omkring 7 000 i Skåne.

 I nästan hälften av fallen har de inblandade inte känt varandra sedan tidigare.

Marcus, 17, är ett av offren bakom statistiken.

En fredag i slutet på augusti misshandlades han svårt när han försökte avstyra ett bråk med objudna gäster på vännens födelsedagsfest i Hagsätra i Södra Stockholm.

Det slutade med ett krossat ansikte, en spräckt käke och en kraftig hjärnskakning.

– Man kanske inte ska tänka så, men jag tänkte tanken på vad som hade kunnat hända om de fortsatt. Om de hållit på några sekunder till. Nu pågick det i några sekunder och det blev ändå så pass mycket, säger han.

När Metro träffar honom på Karolinska sjukhuset i Solna har han precis fått tre titanplattor inopererade i ansiktet för att bygga upp okbenet och käken på nytt.

Men trots ingreppen är han lugn och berättar att han först inte ens tänkte polisanmäla händelsen.

– Sådant här händer allt för ofta. Tjafs och bråk hör väl till de flesta festerna, men sedan kanske det inte alltid blir så här stort. Det onödiga i det här är att jag inte gick in för att bråka utan ville hjälpa en polare, säger han och fortsätter:

– Det är inte så att jag är rädd och inte vågar gå ut på kvällarna, men man tänker sig helt klart för en extra gång. Det tar bara några sekunder, sedan får du vara på sjukhuset några dagar.

Enligt Leo Hoffman, chef för söderortspolisens ungdomsgrupp, har man märkt av en ökning av ungdomsvåldet de senaste veckorna.

– Rent allmänt kan man säga att det efter skolstart har blivit ett större inflöde av misshandelsärenden till oss. Folk kommer tillbaka igen efter sommaren och skolan börjar, vilket leder till att man börjar konfronteras, säger Leo Hoffman.

Enligt Annika Saverstam, gruppchef på ungdomsroteln vid citypolisen i Stockholm, är objudna gäster på hemmafester ett återkommande problem.

– Det blir ju en del fester vid skolans slut och början, så min uppfattning är att det är mer då. Det förekommer ju då att objudna gäster vill komma in vilket ibland slutar med misshandel, skadegörelse eller stölder när man försöker få ut dem, säger hon.

”Det händer mycket mer än man tror”

Dagligen strömmar det in misshandelsoffer till traumaenheterna vid landets akutsjukhus. Enligt Per Lindmarker, verksamhetschef vid Karolinska sjukhuset i Solna, är unga män i åldrarna 16–25 år överrepresenterade i statistiken.

– Man kanske inte föreställer sig att det är så pass tydligt relaterat till ålder, tid och kön. Men det är det. Det är i de åldrarna ungdomarna helst är ute på stan, säger Per Lindmarker.

Skadornas omfattning på de patienter som kommer in varierar stort. Men inte sällan har de utsatts för grovt våld med svåra skador som följd.

– Det kan bli väldigt olika skador förstås, alltifrån skadade tänder till försvårad läkning och långvariga smärtor. Har du otur kan du falla, slå i huvudet, få en blödning och nackskador. 

– Det är inte som på film eller på tv att man kan slå någon med en knytnäve så händer ingenting, för det händer mycket mer än man tror, säger Per Lindmarker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset