Skolstart – då slår polisen till
Skolstart – då slår polisen till

Stressade föräldrar, taxichaufförer och tung yrkestrafik. En efter en bötfälldes de i går förmiddag vid polisens hastighetskontroller utanför skolorna. – Många är stressade, pratar i mobiltelefon eller ska på något möte, säger Margareta Rutqvist, trafikpolis vid Citypolisen i Stockholm.

Onsdag var det officiell skolstart för de flesta skolor i landet.I samband med det har polisen sedan tidigare gått ut med att extra hastighetskontroller ska göras utanför skolorna.

Men i Stockholm var det långt ifrån alla bilister som uppfattat budskapet.
Under förmiddagens första timmar bötfälldes fartsyndare på löpande band i både innerstaden och Lidingö som brutit mot 30-gränsen utanför skolorna.
– Många är stressade, pratar i mobiltelefon eller ska på något möte. De flesta klandrar sig själva väldigt hårt, säger Margareta Rutqvist, trafikpolis vid Citypolisen i Stockholm.

Vid korsningen Linnégatan och Styrmansgatan bötfälldes 15 bilister på någon timme. På Älvsviksvägen på Lidingö togs ytterligare 15 personer för hastighetsöverträdelser inom loppet av 45 minuter.

Kontroller gjordes även på Zinkensdamm på Södermalm.
– Även om många var nära gränsen så behövde vi inte ta några körkort, säger Margareta Rutqvist.

Hon är inte förvånad över utfallet.
– Det går inte att säga att det handlar om några särskilda kategorier. Det är kvinnor, män, yrkeschaufförer och föräldrar som ska till och från skolorna som helt enkelt glömmer bort att det är 30 som gäller. Trots att vi går ut med information ser det ut så här varje år, säger Margareta Rutqvist.

CG Wrangel, chef för trafikpolisen i City, ser en trend i att hastigheterna sjunker över lag utanför skolorna.
– Det är självklart positivt. Men det som är mindre bra är att den här hetsen i trafiken fortfarande finns, vilket är särskilt farligt när föräldrar hämtar och lämnar utanför skolorna. Det kaos som uppstår skapar risker för barnen, säger han.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset