Elever och flyktingar tillsammans under en fotbollsturnering. Alfred Pantina, Sharmarke Sean Abdi, Rudaw Hama, Kavan Prince Haji som står längst bak på bilden ligger bakom projektet med syfte att integrera nyanlända.
Elever och flyktingar tillsammans under en fotbollsturnering. Alfred Pantina, Sharmarke Sean Abdi, Rudaw Hama, Kavan Prince Haji som står längst bak på bilden ligger bakom projektet med syfte att integrera nyanlända.

Flyktingströmmarna till Sverige fick Rudaw Hama och hans klasskamrater att vilja göra något för integrationen. Nu ägnar gymnasieeleverna sitt projektarbete till att integrera flyktingar i Västerås.

Med hjälp av fotboll försöker gymnasieelever från Rudbeckianska gymnasiet i Västerås att integrera de flyktingar som kommit till staden.

– Vi hoppas på att få andra att förstå dessa människors historia. Många ville stanna i Syrien men tvingades att fly på grund av krig och nu är de ensamma här utan familj och vänner, säger Rudaw Hama, en av eleverna bakom projektet.

► LÄS MER: Karin, 46, tar emot flyktingar – med hjälp av ny sajt

Han går på ett entreprenörsprogram och berättar att han och hans klasskamrater fick välja mellan att starta företag eller bedriva socialt entreprenörskap när det var dags för projektarbete. Efter att ha sett media rapportera om flyktingströmmarna bestämde sig Rudaw Hama tillsammans med vännerna Alfred Pantina, Sharmarke Sean Abdi och Kavan Prince Haji för det senare. De ville göra något för integrationen.

– Vi är en mångkulturell grupp och några av oss har varit med om vad de går igenom, säger Rudaw Hama.

Enligt honom är tanken med deras projekt att eleverna på skolan ska lära känna flyktingarna så att de får lättare att komma in i samhället. För att lyckas med det tar de hjälp av fotboll och den 11 december ordnade de en fotbollsturnering på skolan med syfte att få svenskarna och flyktingarna att lära känna varandra.

– Det var jättebra stämning och känslosamt, säger Rudaw Hama.

Under dagen fick han ta del av historia om hur de här människorna tagit sig till landet.

– De berättade om krig och elände och hur de blivit bemötta på vägen hit genom europa, säger Rudaw Hama.

► LÄS MER: Flyktingar får förtur i bostadskön – nu hotas ansvariga politiker

Gesten uppskattades av flyktingarna och en av dem berättade att han tidigare inte fått någon kontakt med svenskar utan bara umgåtts med andra nyanlända.

– Jag fick nästan tårar i ögonen. Det kändes bra att få dem att tänka på annat. Fotbollen har inget språk, säger han.

Nästa vecka har de planerat in en lunch i ett köpcenter och att visa gänget runt stan. Fram till och med maj kommer projektet att fortsätta med fotboll och andra aktiviteter.

– Vi försöker vara bra förebilder och uppmuntra dem att göra bra ifrån sig i skolan eftersom språket är viktigt för att komma in i samhället, säger Rudaw Hama.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset