Susanna Gavin och de andra på redaktionen ska nu be om ursäkt.
Susanna Gavin och de andra på redaktionen ska nu be om ursäkt.

Skoltidningen tipsade ekonomistudenterna på Schillerska gymnasiet i Göteborg om hur de skulle "få ligg". Då anmäldes de för kränkande innehåll.

”Tips på hur ni får ligg i våra kretsar: 1. Rösta på Fi i skolvalet!!!! 2. Skippa backslicken”. Så stod det i en serieruta som publicerades i fredagens nummer av skoltidningen på Schillerska gymnasiet i Göteborg. Satiren var riktad till studenterna på den nya ekonomilinjen, som GP har rapporterat om.

– Det ansågs som kränkande och anmäldes. Vi förstår i efterhand att det var för grovt och vi ska be om ursäkt för det offentligt, säger 17-åriga Susanna Gavin, som är chefredaktören för skoltidningen Schilldringar, till Metro.

LÄS MER: Ber om ursäkt för skoltidning som hängde ut elevers sexvanor

Förutom liggtipsen stod det också: ”Ni skriver historia, första årskursen av borgare som sätter foten på Schillerska!” bredvid en tecknad bild som ska föreställa en stereotyp ekonomistudent.

– Vi har våra värdegrunder i föreningen och vill absolut inte att någon ska bli kränkt, säger Susanna Gavin.

Tidningsredaktionen blev inkallad till möte med skolledningen i tisdags.

– Rektorn sa att vi borde ha en lärare som ska läsa igenom våra texter innan publicering. Det går vi absolut inte med på, säger Susanna Gavin som tycker att det skulle kännas som en sorts censur.

►LÄS MER: Snövits dvärgar byts ut till ”kompisar” för att inte kränka

Skolledningen kommer att skicka in en anmälan till utbildningsförvaltningen. 

– Enligt skollagen åligger det var och en som upptäcker något som kan vara kränkande att anmäla det till huvudmannen och då måste jag också utreda, säger rektor Kristina Bergman Alme.

Anmälan om att innehållet i skoltidningen kunde vara kränkande kom från både lärare och skyddsombud.

– Vad jag kan förstå har elever tagit åt sig och uppfattat det så, säger Kristina Bergman Alme.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset