Fler niondeklassare lämnade klassrummen utan gymnasiebehörighet under förra läsåret. Nu vill Skolverket göra det ännu enklare att bli lärare för att mota krisen i grind.

Marc Femenia/TT

Anna Ekström, generaldirektör Skolverket.

Kalldusch på kalldusch har sköljt över den svenska skolan under de senaste åren – och det ser inte ljusare ut mot bakgrund av Skolverkets nya siffror över hur många niondeklassare som började sommarlovet utan möjlighet att gå vidare till gymnasiet: 13,1 procent saknade behörighet i år jämfört med 12,4 procent under 2013. 

Och samtidigt som många saknar behörighet får fler elever högre betyg än tidigare. Det så kallade meritvärdet har i genomsnitt ökat från 213,1 till 214,8 under ett år.

– Det stora intrycket är att för dem som det går bra för i den svenska skolan så fortsätter det att gå bra, men det är en väldigt stor grupp som det inte går bra för,
säger Skolverkets general-direktör Anna Ekström.

Storstäderna lyckas sämre än riket i sin helhet.
I Stockholm saknade 14,3 procent av niorna behörighet, i Göteborg 19 procent och i Malmö 22,8 procent.

Skolverket vill att den kommande rödgröna regeringen bland annat lägger kraft på att göra läraryrket mer attraktivt, och dessutom göra det enklare att utbilda sig till lärare än vad det är i dag.

– Jag tycker att man kan överväga också hur vägarna in till läraryrket ser ut, behöver man göra mer för att göra det lätt att komma in
i läraryrket, säger Anna
Ekström.

Riskerar inte kvaliteten då att sjunka?

– Jo, absolut, därför måste man göra det på ett sådant sätt att kvaliteten inte sätts i andra hand.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset