Nicola Sturgeon med bland andra drottning Elizabeth vid skotska parlamentets öppnande i Edinburgh i juli.
Nicola Sturgeon med bland andra drottning Elizabeth vid skotska parlamentets öppnande i Edinburgh i juli.

Skottland lyfter nu återigen frågan om självständighet. Regeringschefen Nicola Sturgeon drar i gång en slags folklig rådfrågning som kan förebåda en ny folkomröstning.

– Debatten måste innefatta en utredning av självständighet, sade Sturgeon till partikamrater i Stirling på fredagen, rapporterar brittiska medier.

I rådfrågningen, på engelska kallad "listening exercise", ska 120 000 medlemmar i Sturgeons parti SNP knacka dörr. Kombinerat med en internetbaserad insamling av åsikter hoppas man nå hälften av Skottlands cirka fyra miljoner röstberättigade.

Resultatet ska presenteras på skottarnas nationaldag, Saint Andrew's Day, den 30 november.

Britterna röstade med knapp majoritet den 23 juni för att lämna EU. Men flera tongivande områden, exempelvis London och Skottland, röstade klart för att stanna.

Knappt två år tidigare, den 18 september 2014, röstade Skottland nej till självständighet från Storbritannien. Det är den opinionen Sturgeon nu tror kan ha svängt efter brexit-resultatet. Hon vill dock samtidigt ha stöd från EU-vänner i London och övriga Storbritannien, och behöver därför vara försiktig så att ropen på självständighet inte väcker agg söder om skotsk-engelska gränsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset