På skottdagen den 29 februari säs att alla med månadslön "jobbar gratis". Men riktigt så enkelt är det inte.
På skottdagen den 29 februari säs att alla med månadslön "jobbar gratis". Men riktigt så enkelt är det inte.

Månaden har en extra dag, men du får samma månadslön som tidigare år i februari. Det betyder dock inte att du jobbar gratis, även om arbetsgivaren tjänar på skottdagen.

Årets extra dag innebär 5 miljarder extra i produktion för landets BNP. Dock betyder det inte att den som jobbar för månadslön arbetar gratis just den dagen.

– Råkar du jobba med månadslön bara just den månaden så är det i princip gratis arbete, skrattar Erik Glans på Konjunkturinstitutet.

►LÄS MER: Skottdagen – dagen då tjejer ”får” fria

I år, på skottåret, kommer arbetsgivare att gå plus rent ekonomiskt. Varje år pendlar arbetsdagarna mellan 249 och 253 stycken. Variationen beror både på skottåret och på hur helgdagarna infaller. Det påverkar såväl landets BNP som företagens vinster. För att beräkna effekten på landets BNP används statistiska metoder, och beräkningen indikerar att en extra arbetsdag under ett enskilt år ger drygt 0,1 procent högre BNP.

År 2016 har två extra arbetsdagar jämför med 2015 och kommer därför generera 0,2 procent högre BNP. I pengar motsvarar det 10 miljarder kronor, förklarar Erik Glans.

Så vi jobbar alltså INTE gratis på skottdagen?

– Nej. Men när man förhandlar om lönen vet arbetsgivaren om att vart fjärde år blir det en skottdag, vilket på marginalen påverkar lönenivån. Under skottåret får man jobba lite mer för sin månadslön, men över tid så jämnar det ut sig. 

►LÄS MER: Metro.se reder ut: Vad är BNP?

Arbetar man däremot för timlön så kan det löna sig med en extra arbetsdag. Det vill säga om man faktiskt jobbar just den dagen.

– Hela året blir ju en extra dag längre, oavsett om man spenderar den på jobb eller fritid. Livet blir varken bättre eller sämre, och det jämnar ut sig ekonomiskt över tid, säger Erik.

Pressbild Konjunkturinstitutet

Erik Glans

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset