Nils Vest, som har bott i Christiania i 37 år, är rädd för att de kriminella kommer att kämpa om att komma tillbaka till stadsdelen efter att de boende själva rivit haschbodarna på Pusher Street.
Nils Vest, som har bott i Christiania i 37 år, är rädd för att de kriminella kommer att kämpa om att komma tillbaka till stadsdelen efter att de boende själva rivit haschbodarna på Pusher Street.

Rivningen av haschbodarna i Christiania kan också förebåda en rivning av dansk narkotikapolitik. Partiet Radikale Venstre (RV) ställer sig nu bakom en legalisering av hasch, och Liberal Alliance (LA) tror att tanken närmar sig majoritet i folketinget.

– 99 procent av de boende vill ha någon form av legalisering, säger Nils Vest, boende i fristaden, till TT.

Han var med när haschbodarna, på berömda "Pusher Street" i Christiania, en efter en revs i Köpenhamnsområdet Christiania i fredags morse. De boende fick nog efter ett blodigt skottdrama i fristaden i onsdags kväll.

Men det de är trötta på är otrygghet och våld – inte nödvändigtvis knark i sig. Och veckans händelser har fått ut även politiker på högsta nivå i legaliseringsdebatten. Morten Østergaard, partiledare för RV, skrev på Facebook och Twitter på lördagsmorgonen att han svängt och nu stödjer att man provar statlig hasch-försäljning.

Fem partier

RV är i opposition, men den konservativa regeringens stödparti LA håller med, och tror att tiden börjar bli mogen.

– Jag tror att det nu är närmare än någonsin tidigare, säger LA:s ansvariga för rättsfrågor, Christina Egelund, till nyhetsbyrån Ritzau.

Förutom RV och LA är tre folketingspartier till inne på den linjen: Enhedslisten, SF och Alternativet. Men ingen av de tre stora, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti och regerande Venstre.

Alternativets rättsansvarige, Carolina Maier, menar att även de stora kan ändra sig.

– En stor majoritet av danskarna vill ha en legalisering, och det kan skapa en press så att några av de stora partierna kanske byter ståndpunkt, säger hon till Ritzau.

Men Venstre säger att ingenting har förändrats.

– Hasch är farligt, det är ett sluttande plan, och det är beroendeframkallande, säger partiets rättsansvarige Preben Bang Henriksen till Ritzau.

– Därför är Venstres linje densamma som alltid, det ska inte legaliseras.

Nils Vest, som bott 37 år i Christiania, menar att legaliseringsivrarna får medvind av en internationell trend.

– Samtidigt som man försöker mjuka upp i en massa andra länder som i Kanada, Uruguay och en del delstater i USA, har man valt att vara tuffa i Danmark, säger han till TT.

"Skiter i Christiania"

Nils Vest pekar också på de svarta pengarna som ett växande orosmoment. Haschhandeln i Christiania har ju varit illegal i alla år, men tidigare fanns det i alla fall ett element av social kontroll – man hade en regel om att en langare hade varit tvungen att bo i fristaden i tre år innan det var okej med övriga boende att starta försäljning.

– Om de bor här och vi känner dem kan vi gå direkt till dem, men det blir helt omöjligt om det kommer folk utifrån som skiter i Christiania och bara är intresserade av pengar, säger Nils Vest.

Polisen befarar efter veckans händelser att knarkhandeln flyttar ut på Köpenhamns gator.

– Vi är inte så naiva att vi tror att haschhandeln inte kommer att försöka hitta en marknad, sade Köpenhamns polischef Thorkild Fogde i samband med fredagens rivning av haschbodarna.

Björn Lindgren/TT
Boende i Christiania river en haschbod på Pusher Street.
Daniel Kihlström/TT
Den öppna drogförsäljningen på Pusher Street i Köpenhamn stängdes i fredags efter att de boende själva valt att riva försäljningsbodarna.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset