En djup skräck för hål. Enligt brittiska forskare är denna tämligen okända fobi ovanligt vanlig.

Privat
Djupgående skräck för hål en vanlig fobi

Sådana här små ytliga deformationer är vad människor som lider utav trypophobia är rädda för. Dessa deformationer ska enligt forskarna ha mycket gemensamt med mönstret på många olika giftdjur.

Forskarna Geoff Cole och Arnold Wilkins kallar hålfobin för trypofobi och enligt dem lider hela 16 procent av befolkningen av den. Men frågan är hur mycket sanning det ligger i påståendet. Det rapporterar tidskriften Modern psykologi. 

Forskarnas senaste studie bygger nämligen på bilder från en av internets alla hålfobisajter. Forskarna valde där ut 76 hålbilder som uppskrämda människor har laddat upp. Dessa har sedan jämförts med 76 bilder av hål som inte framkallar fobin samt med bilder av ormar, spindlar och andra giftiga djur.

Varför kan man ju undra? Jo, svaret är att en av forskarna hade hört en drabbad som berättade hur hans hålfobi utlösts av att ett möte med en giftig bläckfisk. Och i studien fann forskarna att flera giftiga djur bar "visuella attribut med hög kontrast i färgskalans mellanregister" – det vill säga liknande mönster som de hålformationer som framkallar skräck har. 

Hålfobin ingår än så länge inte i några officiella diagnosmanualer. Men på nätet lever fobin glada dagar. Det finns en hel drös med ord som du inte borde googla när det kommer till bilder och filmer som får det att krypa i huden på dig. Och bland hudsjukdomar och spindlar dyker just trypofobi upp om och om igen.

Det finns ett underforum på den sociala länktipsningssidan Reddit enbart för just denna fobi, och Buzzfeed har flera gånger uppmärksammat hålskräcken. 

Linda Sharps på bloggen The Stir beskriver fobin som rädslan för små små hål, och låter läsaren följa hennes tankegång i sökandet efter exempel: "Vilken löjlig sak att vara rädd för, vem skulle ens ÅH HERREGUD VAD I HELVETE ÄR DETTA".
 
Känner du igen dig? Ja, då kanske du är diagnostiserad.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset