Halloumiosten kan snart bli ett minne blott.
Halloumiosten kan snart bli ett minne blott.

Halloumiosten har blivit så populär att den nu är på väg att ta slut, rapporterar flera brittiska medier.

Osten har blivit ett populärt komplement till köttet på svenskarnas grillar under de senaste åren.

Men efter att britter, tyskar och fransmän nu också fått upp ögonen för osten, har de cypriotiska bönderna fått svårt att hinna med att tillverka osten, skriver Dagens Nyheter, efter att flera brittiska tidningar tidigare i veckan skrivit om ämnet.

Halloumin produceras på cypriotiskt traditionellt vis, på får- och getmjölk. Men på grund av den ökade efterfrågan på osten håller nu mjölken på att ta slut.

LÄS MER: Grilla under eldningsförbudet – det här ska du tänka på

Osäker framtid efter sommaren

Enligt tidningen har Storbritanniens största leverantör av halloumi skickat ”nödleveranser” från Cypern för att återförsäljarnas hyllor inte ska stå tomma.

För Sveriges del står halloumin fortfarande säker på butikshyllorna. Men det kan vara läge även här att börja bunkra halloumin. Efter sommaren går den nämligen en oviss framtid till mötes, enligt Axfoods presschef, Claes Salomonsson.

– Sverige är en av de största konsumenterna i världen. Vi älskar halloumi här och i takt med att efterfrågan ökar så finns inte tillgången kvar till slut, säger Claes Salomonsson, till Dagens Nyheter.

Även Coop bekräftar för tidningen att halloumin kommer att finnas till försäljning hela sommaren, men att förutsättningarna efter det kan komma att förändras.

LÄS  MER: Ost med plastbitar återkallas

Säkra och bunkra

Axfoods experter menar, enligt Dagens Nyheter, att vi i Sverige kan komma se både högre priser och fler alternativ till halloumi i framtiden. I dag finns både grillost och grilloumi som, som görs på ungefär samma sätt.

Men för den som vill ha den äkta varan kan det vara bra att säkra upp och börja bunkra redan nu. Osten går inte att frysa ned men har vanligtvis en hållbarhet på upp till ett år.

LÄS MER: Bevattningsförbud i var fjärde kommun – det här innebär det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset