Blixtoväder hotar skogarna.
Blixtoväder hotar skogarna.

Bränderna fortsätter att rasa i Sverige. Nu väntas ett blixtoväder dra in över de redan hårt drabbade länen, vilket riskerar att orsaka ännu fler bränder. "Många av de stora bränderna har startats just av blixturladdningar", säger meterologen Linus Dock.

De senaste rapporterna visar att det brinner på ett 40-tal platser runt om i Sverige. Värst drabbat är Jämtland och Gävleborg, där stora skogsbränder nu härjar länen. Nu kommer nästa skräckbesked – ett åskoväder är på väg att dra in redan under dagen.

LÄS MER: Amatörgrillare anmälda för mordbrand: “Rena vansinnet”

Både i dag och i morgon är risken stor för åska och skurar, menar Linus Dock, meteorolog på SMHI. Framför allt under fredagen där det är förhöjd risk i de utsatta områdena Jämtland, Ångermanland och Gävleborg.

– Det är både på gott och ont. Man vill ju ha regnet men helst inte blixtnedslag som kan sätta i gång ännu fler bränder. Det har visat sig att många av de stora bränderna har startats just av blixturladdningar, säger han till Metro.

Värmebörjan fortsätter

Den värmebölja som samtidigt omfattar stora delarna av landet har inneburit att räddningstjänsten har svårt att orka med i hettan, vilket brandchef Lars-Göran Uddholm tidigare har berättat. Efter de kommande dagarnas väntade åskoväder drar ett nytt högtryck in över landet.

– Efter helgen blir det återigen varmt och det är inte omöjligt att vi kommer att få temperaturer över 30 grader fram mot tisdag och onsdag, fortsätter Linus Dock.

LÄS MER: Försvaret utökar stödet mot bränderna – skickar ut egen brandkår

Rekordvarmt i Uppsala

SMHI har nu utfärdat klass 2-varningar i bland annat Östergötland, östra Svealand och på Gotland. Dessutom har de varnat för brandrisk i stora delar av landet.

– Det är ovanligt att det är så här varmt så här länge. Jag tog fram statistik över Uppsala och tittade på månadsmedelvärdena mellan maj och juli sedan 1951, och där ligger 2018 i topp. Det har inte varit så här varmt på 70 år så här länge, säger Linus Dock.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset