Två av de ungdomar som lagt upp bilder på sina läppar på Instagram efter att ha testat "Kylie Jenner Challenge".
Två av de ungdomar som lagt upp bilder på sina läppar på Instagram efter att ha testat "Kylie Jenner Challenge".

En oroväckande trend har börjat sprida sig bland ungdomar på sociala medier. I ett försök att få en lika plutande mun som tv-stjärnan Kylie Jenner blåser de upp sina läppar till enorma proportioner – med hjälp av glas eller flaskor. Och är man allt för ihärdig kan det leda till bestående skador.

All Over Press / Alamy

Tv-stjärnan Kylie Jenner som fått ökad uppmärksamhet för sina läppar, som på kort tid blivit betydligt större.

En skrämmande och till synes smärtsam trend sveper just nu över nätet.

Genom att föra sina läppar till ett shotsglas, en flaska eller annat liknande föremål och sedan suga in luften lyckas ungdomar skapa ett vakuum, som får deras läppar att svälla. Ibland till enorma proportioner.

Det har i vissa fall lett till stora blåmärken på läpparna eller blödningar. Hos en del har det även orsakat smärta.

– Jag ville bara testa det och se hur de skulle se ut. Jag har inte testat det tidigare, och kommer inte att göra det igen. Det var väldigt, väldigt smärtsamt. Mina läppar blev blå, säger en isländsk student som testat det, enligt Daily Mail.

Fenomenet går under namnet #kyliejennerchallenge. Detta då ungdomarna, åtminstone till en början, gjorde det i försökt att efterlikna tv-kändisen och en av Kardashian-syskonen, Kylie Jenner. På senare tid har uppmärksamhet nämligen riktats mot hennes läppar, som på kort tid tycks ha blivit betydligt större.

Och på Twitter och Instagram delar otaliga tonåringar med sig av resultatet av det hela. I skrivande stund har hashtaggen använts över 38 000 gånger på Instagram.

18-åriga Rhian Lefort, på bilder till höger, kommenterar försöket på Instagram:

"Ok mina läppar har blivit blåa. Det här är inte hett."

Men frågan är om det är skadligt.

– Om du gör det under enstaka tillfällen och kortare perioder får du troligtvis bara en svullnad och en vätskeansamling, men gör du det mer så får du blödlingar och då kan det bli bestående skador, säger Åke Svensson, docent och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, till Metro.

Han menar samtidigt att det inte finns några skäl till allt för stor oro.

– Men om man töjer ordentligt så klarar inte vävnaden av det och då blir det ärrbildning, och då kan det bli skador som är irreparabla.

– Ska man tävla om vem som gör det mest och bäst och om vem som ser mest grotesk ut, eller vad du nu vill, så finns det en bortre gräns.

I trendens spår har även skapats två Instagram-konton, "kyliejennerchallenge" och "thekylielips", som enbart lägger upp bilder kopplade till utmaningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset