23-åriga Josefine Söderqvist tillsammans med åttaåriga Bella.
23-åriga Josefine Söderqvist tillsammans med åttaåriga Bella.

Sylvassa rester av slängda aluminiumburkar hamnar i djurens foder – och skär upp magen inifrån. Tusentals kor dör varje år på grund av nedskräpningen. ”Jag blir så förbannat irriterad”, säger bonden Kjell Söderqvist som har förlorat fyra kor de senaste åren.

Det är ingen ovanlig syn med skräp längs de svenska vägarna. Men nedskräpning är inte bara fult – det kan också leda till lidande och död för kor och andra djur.

Farligast är aluminiumburkarna. När lantbrukarnas slåttermaskiner slår gräset kan burkarna följa med och malas ner till vassa strimlor som djuren får i sig via fodret.

– Bitarna är sylvassa och kan skära upp magen inifrån. Vi plockar ju upp allt vi ser, men det går inte att se allt, säger Josefine Söderqvist, 23 år.

LÄS MER: Är det verkligen så farligt att spola ner skräp i toan?

Hon jobbar tillsammans med sin pappa Kjell Söderqvist, 60 år, på Wässby gård i Brålanda ett par mil norr om Vänersborg.

– Vi har förlorat fyra kor under de senaste åren på grund av det här, säger Kjell.

Förra året skrev de ett uppmärksammat inlägg på Facebook om en av sina kor som kämpade för livet efter att ha fått i sig aluminiumbitar. Flera medier skrev artiklar om kons öde. Enligt Kjell Söderqvist har det resulterat i mindre skräp i området i år, men fler behöver få information om vad nedskräpningen kan få för konsekvenser.

– Det är fruktansvärt nonchalant att folk bara slänger ut en massa skit, säger Josefine Söderqvist.

För Lantbrukarnas riksförbund är det ett känt problem som dyker upp varje sommar. Enligt deras uppskattningar dör tusentals kor varje år på grund av vassa bitar i fodret.

– Det är absolut inte bra, varken för våra djur eller vår natur. Det är sorgligt för de bönder och djur som drabbas, säger Hans Andersson på LRF mjölk.

LÄS MER: Vad är grejen med köttet och miljön, egentligen?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset