Michael Skråmo bodde i Göteborg innan han reste ner för att strida för IS.
Michael Skråmo bodde i Göteborg innan han reste ner för att strida för IS.

Efter att ha förts från flyktinglägret al-Hol i Syrien till Irak har barnen till den svensk-norska terroristen Michael Skråmo nu återförenats med sin morfar. Men det är inte säkert vilken kommun de kan komma att hamna i när de kommer till Sverige, skriver SvD.

Sju barn, mellan ett och åtta år gamla lämnades föräldralösa när deras IS-anhängande föräldrarna dödades i strider. Sedan dess har barnens morfar kämpat för att få ta hand om barnen, som levt under svåra förhållanden i al-Hol lägret i Syrien. Nu har barnen återförenats med morfar efter att svensk delegation flyttade dem från lägret till Irak.

LÄS MER: Skråmos barn har lämnats till svensk personal

– Det känns underbart, det är tufft, de är väldigt livliga nu. Det känns som om de kommer att bli dessa barn som man alltid längtar efter, som springer och är energiska. Jag tror det har blivit lite mycket i dag, väldigt kaotiskt, säger morfadern Patricio Galvez till Sveriges radios korrespondent.

Innan barnen kan komma till Sverige ska de undersökas av läkare och få dokument från det svenska konsulatet i Erbil, Irak. Men vilken kommun som ska ta ansvar för barnen är oklart, enligt Svenska Dagbladet. 

Eftersom barnen inte har någon hemkommun kan det komma att bli kommunen de först anländer till som får ta ansvar för dem. Landar de på Arlanda blir det alltså Sigtuna kommun som får ansvaret att utreda hur barnen ska tas om hand:

– Barnen kan vara traumatiserade och behöva mycket tid, kraft och ork. Det kräver mycket av de anhöriga och extra stöd från kommunen, säger Ulrika Mellberg, chef för mottagningsenheten på Sigtuna kommun till SvD.

LÄS MER: Undersökning: Varannan svensk vill inte ta hem is-anhängares barn

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset