Kenneth skrev två siffror fel i OCR-numret när han betalade in skatten för sin lägenhetsförsäljning. Det räckte för att han skulle bli av med 70 000 kronor – och det är tveksamt om han får tillbaka pengarna eftersom de hamnade hos en man med skulder till Kronofogden.

Anders Wiklund/TT

Kenneth, 52, fick betala sin skuld till skatteverket två gånger. Total kostnad: 140 000 kronor. – Jag tror att det är rätt kört att få tillbaka pengarna, säger han.

Kenneth, 52, i Stockholm, säger att han inte minns om han var trött eller tankspridd när han i slutet av sommaren loggade in på internetbanken och tog fram fakturan från Skatteverket. Vinstskatten på 70 000 kronor skulle betalas in för lägenheten i som han sålde året innan. Det är däremot svårt att glömma efterverkningarna av att han snubblade med fingrarna på tangentbordet och knappade in två siffror i omvänd ordning. 
 
– Man tror inte att man ska kunna skriva fel på sitt eget personnummer. Jag märkte inte att jag råkade vända på månad och dag, säger Kenneth.
 
 
Pengarna lämnade banken, landade hos Skatteverket, skickades till en annan persons skattekonto, och slussades vidare till Kronofogden eftersom den okände mannen var skuldsatt. Men inte förrän några månader senare, i mitten av december, insåg Kenneth att överföringen hade gått snett. I brevlådan låg ännu en faktura från Skatteverket som påminde om att han var tvungen att betala vinstskatten, och att han nu var skyldig att betala straffränta.
 
– Jag har inte fast anställning så jag försöker hålla i de pengar jag har. Jag känner inte att jag kan slösa i onödan.
 
 
Kenneth betalade skatten ännu en gång för att inte själv hamna hos Kronofogden, ringde och mejlade till både Skatteverket och Kronofogden, och höll tummarna för att det skulle lösa sig. 
 
– Det borde ju gå att föra tillbaka skulden på personen som fick min inbetalning, och när han får in pengar någon gång i framtiden så får jag tillbaka dem, säger Kenneth.
 
 
Men Kronofogdens jurist svarade att det är "tveksamt" om det "rent juridiskt och praktiskt är möjligt" att betala tillbaka summan. Juristen gav honom rådet att vända sig till Skatteverket, som i sin tur svarade att de inte kommer att kompensera honom.
 
 
– Jag tror att det är rätt kört att få tillbaka pengarna, men jag tycker ändå att Skatteverket måste rätta till systemet så att det blir svårare att göra så pass enkla fel. De har ändå hand om hela Sveriges befolknings skattepengar. Jag klarar mig, men det kan trots allt leda till personlig konkurs för den som drabbas.

Skatteverket: Flera tusen betalar fel varje år

Mari Aldorson, handläggare på Skatteverket, förklarar att de inte har betalat tillbaka pengarna till Kenneth eftersom de helt enkelt inte har kvar dem.

 – Vi har ingen laglig grund för att kräva tillbaka pengarna från mottagaren när vi inte längre disponerar dem, vi har heller ingen laglig grund för att skriva av hans skuld, säger hon.
 
Enligt Mari Aldorson görs varje år omkring 2 500–3 000 misstagsinbetalningar till Skatteverket.
 
– Om vi skulle kunna göra det säkrare så vore det givetvis bra. Vi får ta en dialog med bankerna och se vad vi kan göra, säger Kennet Mattsson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
 
Enligt Josefin Alf, chef för juristteamet på Kronofogden, har myndigheten inte tagit ställning till om de kommer att korrigera misstaget och föra tillbaka pengarna till Skatteverket.
 
– Jag kan bara hänvisa till avräkningslagen, vi ska tolka om det är möjligt att göra en rättelse eller inte.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset