Bebisen kräver samma omsorg som ett litet barn. Matning och byte av blöja ingår alltså.
Bebisen kräver samma omsorg som ett litet barn. Matning och byte av blöja ingår alltså.

Niondeklassare får prova på att mata och byta blöjor på en liten babysimulator. – Den skrek hela vägen hem och jag var tvungen att bära den, säger en elev.

Studier i USA har visat att ungdomar som har fått ta hand om en bebis är mer måna om att använda preventivmedel för att undvika graviditet. Uppvidinge kommun har mer tonårsaborter än övriga kommuner i länet och därför bestämde sig Region Kronoberg, som ansvarar för hälso- och sjukvården, att låta niondeklassare få prova på att vara föräldrar under några dagar, skriver SVT Småland.

– Det är i stort sett en dataprogrammerad docka som kräver matning, byte av blöja och samma omsorg som ett vanligt barn. Den som tar hand om bebisen får ett armband som är kopplat till ett chip på dockan som registrerar om man hanterar den på rätt sätt, säger Rebecka Moding, som är folkhälsoutvecklare på Region Kronoberg till SVT Nyheter Småland.

►LÄS MER: Gigantiskt bebisrobot välkomnar i Shanghai

En elev som fick ta hand om babysimulatorn berättar att han snabbt blev trött och fick ta hjälp av sin pappa för att orka med skolan och barnet.

– Jag tog hem den på bussen och det var lugnt. Men sen när jag steg av fick jag lämna cykeln på busshållplatsen för den skrek hela vägen hem och jag var tvungen att bära den. Dagen efter hade jag ett prov som jag inte kunde göra för att jag var så trött, hade bara sovit några timmar, säger han till SVT Småland.

Även om Rebecka Moding betonar att projektet inte går ut på att avskräcka ungdomarna från att skaffa barn, så står det klart att flera av eleverna som fått prova på dockan, tänker vänta lite innan de bildar familj.

– Jag tänker att jag ska bli förälder när jag blir stor, runt 20-25. Då är man vuxen, säger en elev.

►LÄS MER: Ungdomar är inte rädda för könssjukdomar: "Man bryr dig inte"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola Relationer