Daniel Nilsson-Padilla

Att lägga upp en budget handlar för familjen Karlsson i Stockholm om att vara rädd om pengarna för att kunna spara för framtiden. Seth Karlsson och pappan Lars Karlsson gör budget tillsammans. – Det är kul att försöka titta efter och hitta saker som man kan spara pengar på, säger Seth Karlsson. 

Är det tomt på kontot när lönen kom­mer? Genom att lägga upp en budget kan du ha pengar kvar i slutet av månaden – och samtidigt spara tusenlappar. 

– Det viktigaste är att man har framför­håll­ning . Sätt er ner och gör en budget för framtiden, säger konsument­ministern Per Bolund ( MP ).

Många upplever att barn­bidraget den 20:e ”bara försvinner” och lönen likaså. 

Genom att göra budget kan du vända känslan av att ekonomin styr ditt liv. Som hjälpmedel finns ett flertal appar och ekonomisajter som kan ge dig verktyg och tips.

Ute i landet finns även kommunernas egna råd­givare som kan hjälpa privatpersoner med deras ekonomi.

Jonas Bondesson är budgetrådgivare i Höganäs kommun. Han tycker att flera borde planera sin hushållsekonomi genom att lägga upp en budget.

För den som har olika inkomster på flera varierande datum är det ett bra sätt att få en totalsumma att utgå ifrån.

– Det bästa sättet är att börja i tid. Då slipper man bekymmer, säger han.

Hur mycket skulle man kunna spara på att göra en budget?

– Det är tusenlappar man kan spara på att planera budget. 

Konsumentministern Per Bolunds konkreta tips är att göra en lista över intäkter och utgifter – för att undvika spontanhandlande som kan leda till skulder.

– Vi ser hur fler antalet unga människor hamnar hos kronofogden. Det kommer jag försöka vända, säger Per Bolund som är positiv till Metros vardagsekonomi­bevakning.

– Vi måste bli mycket bättre och öka kunskapen på konsumentfrågor. Så det är ett mycket bra initiativ.

Konsumentministern öppnar upp för mer vardagsekonomi i skolan där man får lära sig att budgetera:

– Om det ska bli ett ­separat ämne eller enbart en del av hemkunskapen får vi se. Vi kommer lyfta frågan mot skolan för att eleverna ska kunna få en bättre kunskap att stå på som konsument.

Alla behöver en budget

ANALYS: Äntligen har Sverige fått en konsumentminister som verkar ta jobbet på allvar. 

Per Bolund (MP) har ­redan efter bara några veckor på nya jobbet öppnat upp för mer vardagsekonomi i  skolan. Sånt värmer!

I dag går vi igenom hushållsbudgeten. Oavsett om man är ung eller gammal behövs en budget. En som har koll på sin budget kommer alltid ha koll på sin ekonomi. 

Det gäller att hela tiden planera sin ekonomi och aldrig dra på sig onödiga utgifter som man inte klarar av. Mitt tips till alla konsumenter som vill göra en egen hushållsbudget är att ta fram papper och penna. Börjar skriva ner era inkomster och utgifter. Glöm heller inte att det även ska finnas utrymme för buffert­sparande. Vill ni ha hjälp och råd med budget av experter finns duktiga, budget- och skuldrådgivare ute i  landets kommuner som kostnadsfritt hjälper till.

Min uppmaning till svenska folket:

Bli budgethjältar och gör världens bästa budget. 

Alla har vi olika ekonomiska förutsättningar. 

Men även med en liten budget är du en vinnare om du med den klarar av din ekonomi. 

Hur ser din budget ut? Mejla mig gärna med era bästa budgetar. Den med bästa budgeten bjuder jag på lunch och ger mina bästa tips till.

Lycka till!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset