Tjeckiske turisten Jakub Moravec åkte till Svalbard för att se solförmörkelsen. Det slutade med att han blev attackerad av en isbjörn.
Tjeckiske turisten Jakub Moravec åkte till Svalbard för att se solförmörkelsen. Det slutade med att han blev attackerad av en isbjörn.

Tjeckiske turisten Jakub Moravec åkte till Norge för att se på solförmörkelsen. Det slutade med att han blev attackerad av en isbjörn.”Jag drar gärna upp i bergen igen”, säger Jakub Moravec.

Jakub Moravec ville ha bästa möjliga vy av solförmörkelsen. Han åkte därför till Svalbard, 80 mil från norska fastlandet.

Han var där med en grupp av sex personer med skidor och skoter. Nu berättar den tjeckiske turisten för Svalbardposten om det skräckinjagande ögonblicket när isbjörnen släpade honom ur hans tält.

– Den gick för huvudet. Jag använde händerna för att skydda det, säger Jakub Moravec till tidningen.

Han lyckades försvara sig mot isbjörnen tillräckligt länge för att en av de andra i gruppen skulle hinna dra upp ett hagelgevär.

►LÄS MER: Tyvärr - här missar du solförmörkelsen

Jakub Moravec flögs till sjukhus med helikopter. Han säger att han hoppas hinna tillbaka till Svalbard till i dag för att se naturfenomenet.

– Jag går gärna upp i bergen igen, säger Jakub Moravec till Svalbardposten.

Myndigheterna jagade sedan rätt på isbjörnen och sköt den.

►LÄS MER: Så fångar du solförmörkelsen på bild

Den avlägsna ön Svalbard är ett av få ställen på jorden där man kan se solförmörkelsen total - då solen täcks till 100 procent.

Tyvärr ser det inte ut som att Jakub Moravec får se solförmörkelsen från där det var tänkt. Möjligen genom sjukhusfönstret.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset