Bar central, Birger Jarlsgatan 41
4 av 5

Börjar man inte bli lite sugen på en skummande, iskall pilsner så här efter ett par år med grumlig, överhumlad hantverks-IPA? I så fall vet jag precis var du ska gå: till det centraleuropeiska söderhaket Bar centrals nyöppnade filial på Birger Jarlsgatan. Som första krog i norden serverar de nämligen färsk opastöriserad Pilsner Urquell direkt från bryggeriet i Tjeckien. Och det här är verkligen fulöl för finsmakare: Den dricks max ett par veckor efter bryggning och första gången ölen överhuvudtaget nuddar syre är när det hälls upp i ditt glas – som diskats för hand och legat i ett fyragradigt vattenbad för att ha exakt samma temperatur som biran. På tjeckiskt vis kan du också välja att antingen beställa den krispig (med 3.5 cm skumkrona), len (med tre fingrar skumkrona) eller mjölkig (ett glas med bara skum).


Menyn är en dröm för både öldrickare och vän av fläsk, surkål och underliga små centraleuropeiska stärkelseklimpar. Vi börjar med dagens blandade smårätter för två: Små krispiga bitar grisöra samsas på en planka med pickles, hemrökt bacon, kroatisk bläckfisksallad och levermousse. Enkelt, gott och redan där ganska mättande. Vi kan dock inte hålla oss från att även beställa in lite langos. Nu har jag visserligen inte ätit langos annat än på festival och med cirka två promille i blodet – men jag är ändå ganska säker på att de inte brukade smaka så här. Bar centrals version är istället som en stor, underbar nyfriterad vuxendonut med salami, gruyère, tryffelost och syrad lök på. Gott!


Huvudrätterna är stora och matiga nog att föda en bayersk bergsguide – så för mig blir det att knäppa upp översta byxknappen och pustande börja torka sig i pannan med en servett. Wienerschnitzeln med sardellsmör är osofistikerad som på en vägkrog men helheten fungerar ändå så bra att man förstår varför det har blivit en klassiker på söder. Den traditionella ungerska köttgrytan pörkölt med spätzle kanske man dock måste ha växt upp med för att älska – för mig smakar det som kalops med underliga små centraleuropeiska stärkelseklimpar till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset