En man i Skåne måste lämna tillbaka sina nummerplåtar. De förmedlar nämligen ett religiöst budskap.
En man i Skåne måste lämna tillbaka sina nummerplåtar. De förmedlar nämligen ett religiöst budskap.

En man i Skurup får inte använda sifferkombinationen ”786” på sin nummerplåt. Orsak: Det anspelar på islam – och religiösa budskap anses vara stötande, enligt Transportstyrelsen.

Sifferkombinationen har prytt mannens registreringsskylt sedan 2005.

När han nyligen skulle förlänga sitt tillstånd fick han nej av Transportstyrelsen. Anledningen är att ”786” anspelar på religion, enligt myndigheten. Sifferkombinationen kan kopplas till begreppet ”bismillah” – som betyder ungefär ”i Allahs namn”. Det är också en viktig fras i koranen. 

– Det som anspelar på exempelvis droger, sex och religion ska vi inte godkänna enligt vår policy, säger Thomas Alm på Transportstyrelsen.

Myndighetens beslut går inte att överklaga och mannen måste nu lämna tills sina registreringsskyltar. Han ska enligt Thomas Alm blivit mycket besviken. 

– Jag förstår honom och kan bara beklaga. 2005 var vi kanske inte lika stränga eller petiga. Men vi gör alltid en ny prövning och den här gången bedömer vi att vi måste ta det säkra före det osäkra, säger han.

Andra kombinationer som inte är tillåtna är till exempel ”666” och ”ACAB” som står för ”all cops are bastards”. Även "1312" som är en sifferöverättning av ”ACAB” är förbjudet. 

Thomas Alm tillägger attTransportstyrelsen googlar på siffer- och bokstavsserier som de misstänker bär på dolda budskap som strider mot policyn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset