Mitt i högsommarvärmen drog ett kraftigt skyfall in över delar av landet. I Stockholm svämmade en tunnelbanestation över.- Risken för åskskurar ökar nu allt mer i den här varmluften, säger meteorologen Alexandra Ohlsson.

Posted by David Thoren on Monday, July 25, 2016

Kraftiga åskskurar passerar delar av landet på måndagseftermiddagen. I Stockholm öste regnet ned och Medborgarplatsens södra uppgång fylldes med vatten. (Metro har fått tillstånd att visa David Thoréns klipp här ovan på hur vattnet forsade in på tunnelbanestationen, reds anm) 

- Vi har fullt upp just nu och är ute på flera platser. Det är vattenskador i källare på butiker och gym. Vatten har runnit in och trängt upp från avlopp och annat, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral, till TT.

Totalt har räddningstjänsten åkt ut på ett tiotal larm.

- Vi åker inte ut till privatbostäder. De får kontakta sina försäkringsbolag och ta hjälp av firmor som kan hjälpa till att pumpa vatten, säger Eriksson.

Det kommer förekomma åska och åskskurar ett tag till i Svealand, Örebro län och södra Dalarna, samt södra delarna av Skaraborg.

- De påminner om skyfall. Det kan komma väldigt mycket nederbörd på kort tid och förekomma hagel i samband med dem, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Drick vätska

Samtidigt har hettan inte helt avtagit — vilket innebär ökade hälsorisker eftersom det varit över 26 graders värme i fler än tre dagar.

Ett vanligt misstag vi gör i hettan är att dricka för lite vätska, påpekar Monica Ericson-Sjöström, chefläkare på Närhälsan vid den offentliga primärvården i Västra Götaland.

- Drick även när du inte är törstig. Man svettas hela tiden och till slut finns kanske ingen vätska kvar för det genomflöde som behövs för att få njurarna att fungera, säger hon.

Ett bra sätt att kolla att dina njurar är i balans i värmen är att kolla färgen på din urin.

- Om den är mörk är det ett tecken på att du har druckit för lite vätska, säger Ericson-Sjöström.

Toppen nådd

Särskilt utsatta är grupper som äldre och spädbarn som inte själva kan förmedla hur de mår. Om små barn verkar väldigt slöa i värmen kan det rentav vara läge att söka vård.

- Äldre kan gott hålla sig inne eller i skuggan hela dagen under heta dagar, säger Ericson-Sjöström.

Men det extrema högtrycket har nått sin kulmen, enligt Johan Viksten, meteorolog på SMHI.

- Toppen är nådd. Vi får riktigt varmt på sina håll i landet under måndagen och i morgon tisdag. Sedan är det extrema högtrycket över och vi kan vänta oss vanligt svenskt sommarväder med 20-25 grader, stackmoln och lokala skurar, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder