Monsunregnen har lett till omfattande översvämningar i Indien, här i delstaten Assam.
Monsunregnen har lett till omfattande översvämningar i Indien, här i delstaten Assam.

Besvärliga förhållanden råder i delar av Indien och i Nepal till följd av skyfall. Minst 72 personer har mist livet i NepaI, antingen i skred eller i störtfloder.

I Indien har tolv dödsoffer bekräftats, omkring 50 000 personer i öster och söder har evakuerats och 3 000 bostäder har raserats.

Monsunregn skapar oreda varje år, men samhället blir alltmer känsligt när modern infrastruktur skadas. Vattnet har vållat omfattande förseningar i både väg- och tågtrafik, med följden att resenärer luftar sin irritation på sociala medier. I indiska Bangalore har räddningstjänsten fått rädda människor med båt inte långt från det område som kallas Electronics City och som hyser IT-företag.

Indiens premiärminister Narendra Modi har offentliggjort planer på att bygga hundra futuristiska "smarta" städer. Översvämningarna vittnar om att det finns en del att göra för att förbättra levnadsförhållandena i redan existerande samhällen och begränsa det svårkontrollerade byggande som breder ut sig runt många städer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset