­Zennström har hela tiden behållit aktier i Skype.
­Zennström har hela tiden behållit aktier i Skype.

Nu har Skype bytt ägare igen. Den här gången är det Microsoft som köpt företaget. Vilket ger den svenske grundaren Niklas Zennström drygt tre miljarder kronor.

Skype har bytt ägare för tredje gången – Microsoft betalar motsvarande 53 miljarder kronor för företaget. Och än en gång tjänar svensken Niklas Zennström, som grundade företaget 2003, miljarder.

Den här gången blir den redan förmögne 45-åringen drygt 3 miljarder kronor rikare trots att det har visat sig vara svårt att tjäna pengar på gratissamtal över internet.

Det finns en hel del analytiker som menar att prislappen är för hög, bland annat eftersom Skype förra året gjorde en förlust på 7 miljoner dollar och har skulder på närmare 700 miljoner dollar.

Förklaringen till Microsofts vilja att köpa Skype hittar man i stället i att IT- och telekombranscherna blir alltmer överlappande och för giganterna gäller det att vara med överallt. Microsoft är fortfarande världens ledande programtillverkare, men på andra områden, som till exempel affärsverksamheten på nätet och mobilerna, ligger konkurrenterna Apple och Google före.
– Den stora potentialen ligger inte i de enskilda delarna, de stora värdena finns i kombinationen, säger Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission, till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset