Ett växande antal pappor i Storbritannien uppges hålla kontakten med sina barn med hjälp av videosamtalstjänsten Skype.
Ett växande antal pappor i Storbritannien uppges hålla kontakten med sina barn med hjälp av videosamtalstjänsten Skype.

Så kallade ”Skype-pappor", pappor som endast träffar sina barn via en skärm, beskrivs som ett nedslående tecken i tiden. Men det nya sättet att kommunicera behöver inte vara rakt igenom dåligt. – Ett ganska bra sätt att underhålla relationer, säger psykologen Jenny Rickardsson till Metro.

Efter ett rättsligt beslut 2011, då brittisk domstol ansåg att videosamtal kan ses som ett tillräckligt sätt för pappor att hålla kontakt med sina barn ska fenomenet ”Skype-pappor” ha myntats.

Enligt brittiska Daily Mail har förekomsten av dessa ökat explosionsartat i Storbritannien.

​– Han var två när det började. En relation med en tvååring handlar om fysisk kontakt så det var svårt med Skype, att vara en pappa till honom då, säger Adam Gigante, som fick 20 dagar om året och en Skype-träff i veckan med sonen, efter att han och den biologiska mamman gått skilda vägar och hon flyttat med sonen till Australien.

– Nu är han äldre och van vid det. Vi ändrade nyligen tiden för vår session till hans lördagskväll och min söndagmorgon så att jag kan läsa en god natt-saga för honom. Det gjorde stor skillnad.

En annan brittisk pappa målar en hjärtskärande bild av hur kommunikationen med hans son är reducerad till korta Skype-träffar.

Politikernas botemedel mot köerna på akuten: Skype

Jenny Rickardsson, leg. psykolog och delägare i Psykologifabriken, säger till Metro att vi inte vet särskilt mycket om hur denna typ av kommunikation påverkar en relation, men att vi kan anta att den påverkas till det sämre.

– Det som fattas är att det inte finns någon möjlighet att ta på varandra, och det är en väldigt viktig del av en nära relation, att man också har fysisk beröring. Särskilt när det rör sig om små barn är det en väldigt viktig dimension som försvinner.

Hon säger att en annan viktig dimension av att vara förälder är att göra saker ihop, att slappa hemma i soffan, gå på bio och äta middagar tillsammans. Att helt enkelt dela en vardag, väsentliga bitar som faller bort när man endast kommunicerar genom videosamtal.

Samtidigt visar den forskning som gjorts att det är ett ganska bra sätt att underhålla relationer, att det kan vara ett väldigt bra sätt att hålla en relation vid liv om man inte har möjlighet att träffas.

– Det kan inte ersätta en mer personlig relation där man träffas och gör saker tillsammas, men som någon slags underhållsbehandling i väntan på att man ska få det att funka, så absolut. Men om man under flera års tid skypar med varandra, då tycker jag att man släpper sin föräldraroll.

Hur ser du på dessa "Skype-pappor", som menar att de tvingas till att endast kommunicera med sina barn över Skype?

– Om alternativet är att prata i telefon eller att mejla med varandra så är det klart att det är bättre att man skypar, för då får man ändå en större del av kommunikationen. Men jag tycker också att man behöver komma ihåg att träffas. Det är det viktigaste.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset