Marcus Svensson och Stefan Nilsson tävlar i skeet medan Håkan Dahlby (till vänster) tävlar i dubbeltrapp.
Marcus Svensson och Stefan Nilsson tävlar i skeet medan Håkan Dahlby (till vänster) tävlar i dubbeltrapp.

Det är Håkan Dahlby, Stefan Nilsson och Marcus Svensson är de svenska skyttarna som ska kämpa för OS-medaljer i Rio. Och de tror på sin sak.

Håkan Dahlby, 50, har gjort skyttesporten känd för den gemene svensken genom OS-medalj, ”fuck you”-uttalanden till de som inte trott på honom och med medverkan i Let’s dance. Han fick en plats i Rio och verkar några veckor innan tävlingarna lika lugn som vanligt.

– Det känns rätt lugnt. Jag sköt bra inför Rio och tekniken är på väg att bli perfekt, säger Håkan Dahlby som tävlar i disciplinen dubbeltrapp när vi ses några veckor innan resan till OS och fortsätter:

– Men det är klart det är lite nervöst. Det är en dag på fyra år där allt ska klaffa.

Efter OS i London 2012, där Håkan Dahlby sköt hem en silvermedalj, har förutsättningarna för dubbeltrap ändrats. Lerduvorna kom tidigare i förutsägbara serier. Numera kommer de slumpvis.

– Det är svårt att ställa om sig till det nya sättet. Det är som att lära en gammal hund sitta. Men jag har en coach som jobbar på det här med mig och jag är oerhört tacksam om han kan få tillbaka mig i toppen, säger han.

Med sig i OS har han skeetskyttarna Stefan Nilsson och Marcus Svensson, båda födda 1990, stjärnskotten som kommer få världen att skratta när än de får chansen. Båda är fulla av självförtroende med glimten i ögat och beskrivs bäst som skyttesportens Bill och Bull. På tävlingar delar de alltid hotellrum och förbereder sig gärna inför tävlingen genom att spela kort. För Stefan och Marcus verkar ingenting vara särskilt svårt.

– Äh, man övar och sen sitter det och så går det som det går. Och det går bra, säger Stefan Nilsson.

Och bra är de. I skeet är Marcus Svensson rankad trea i världen efter segern i världscuptävlingen i Rio i våras. Stefan Nilsson tog hem segern i världscuptävlingen i San Marino tidigare i år. Båda tror på finalplatser - helst såklart medaljer. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om OS i Rio