Korna drabbas allra hårdast av det slängda skräpet.
Korna drabbas allra hårdast av det slängda skräpet.

Tusentals kor dör varje år på grund av att aluminiumburkar slängs längs vägarna. Bonden Göran Gustafsson har fått avliva många djur just därför, berättar han för SVT Halland.

Skräp är en vanlig syn längs de svenska vägarna. Det ser inte bara fult ut, det blir också till en dödsfälla för kor och andra djur.

När lantbrukarna klipper gräset med slåttermaskiner följer aluminiumburkar och annat skräp med. Burkarna förvandlas till vassa strimlor som följer med i djurens foder, det kallas för vasst.

– De blir sönderskurna i magen på grund av det vassa. I värsta fall leder det till döden, säger kött- och mjölkbonden Göran Gustafsson till SVT Halland.

LÄS MER: Därför ska två miljoner katter dödas

Omkring 2 000 nötdjur beräknas dö varje år på grund av vasst i fodret. Utöver att djuren lider blir det också en stor kostnad för bönderna. Enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kan kostnaden för veterinärbesök, nödslakt och produktionsbortfall uppgå till ungefär 33 000 kronor per nödslaktad mjölkko.

– Det är ett jättestort problem. Man märker ju ingenting på djuren, de förblöder. Det är inget fel med kampanjer som uppmanar till att hålla Sverige rent, säger Marianne Aava, regionchef för LRF Norrbotten, till Metro.

►LÄS MER: Stränder rensas på tonvis av skräp

Det finns dock forskning som kan leda till en lösning på problemet. Två ingenjörsstudenter från Högskolan i Halmstad har forskat på en sensorteknik som ska göra så att det farliga skräpet upptäcks i tid. Utrustningen söker av området framför traktorn och varnar för skräp, rapporterar SVT Halland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset