Forskning visar att det kan vara positivt att släppa loss de negativa känslorna.
Forskning visar att det kan vara positivt att släppa loss de negativa känslorna.

Att alltid tänka positivt som strategi för framgång och välmående kan rentav vara negativt, visar forskning från Karolinska institutet.

Ulf Sirborn

Mikael Landén.

Tänkt positivt, så löser det sig. Så lyder ett vanligt resonemang, men i själva verket kan det vara bra, rentav nödvändigt, att låta de negativa känslorna ta plats, även om det inte alltid är så bekvämt.

– Optimister är ofta lite lättsammare att umgås med och det skulle kunna förklara varför befolkningen som helhet är viktad åt det optimistiska hållet. Vi vet att den som har en mycket realistisk bild av verkligheten ofta uppfattas som en dysterkvist, säger Mikael Landén, professor i psykiatri vid Karolinska institutet.

– Vi vet också att människor i genomsnitt har en alltför positiv bild. Vi tror inte sjukdomar, skilsmässor och olyckor ska drabba oss i den utsträckning som de rent statistiskt gör.


►LÄS MER: Psykologen: Så vet du att du blir manipulerad

Men våra olika känslor fyller viktiga funktioner, förklarar han. De indikerar för oss hur bra eller dåligt vi mår av olika saker, och om vi bör fortsätta med dem eller inte.

– Därför ska man måna om negativa tankar, för de visar att kroppens system fungerar. Negativa tankar signalerar att vi inte trivs och att vi bör försöka förändra något i vår tillvaro.

Om tankarna börjar leva sina egna liv, utan påverkan från vad som händer i livet, kan det kräva behandling. En person som är i ett maniskt skov överdriver den egna förmågan, och det kan kännas väldigt behagligt, men är samtidigt illavarslande, skriver ki.

– Akut mani är ett tillstånd där patienten riskerar att dö. Till slut kan patienten helt sluta sova och i värsta fall orkar inte hjärtat längre.

►LÄS MER: Henrik gick en kurs för att hantera sin ilska:”Var förbannad hela tiden”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa