Johnny hamnade aldrig vid det tråkiga bordet. Det kunde vara ett bröllop eller en konferens, eller en bänk på en skotsk pub, alltid var det vid hans bord folk verkligen fick kontakt, de bästa anekdoterna berättades och de mest medryckande sångerna sjöngs. Han hade inte tid med annat. ”Mitt problem”, skrev han en gång, ”har alltid varit att dygnet inte har 48 timmar. För mycket intressant, för mycket spännande överallt”.

Han behövde inte heller höra mycket om bordsgrannarnas livshistorier och karriärer innan han envist men vänligt la ut texten om hur deras ambitioner skulle gynnas om man sänkte några skatter, tog bort några regler eller tillät mer invandring. För han hade lika nära till allvar som till skratt och det var politiska reformer han brann för.

Han var en passionerad liberal, som menade att världen skulle bli så mycket bättre om folk bara kunde tolerera andras livsval och staten slutade sätta käppar i hjulet för driftiga människor. Och han upphörde aldrig att tro att fakta och statistik skulle få även den mest inbitna meningsmotståndare att byta åsikt.

Johnny Munkhammar, som denna vecka avled efter tre års kamp mot cancern, var inte bara en god vän, utan också en av Sveriges viktigaste kämpar för frihet och förändring, som han kallade det. Han blev inte ens 38 år, men under den tiden hann han göra mycket mer än de flesta hinner under ett dubbelt så långt liv.

Bara i mina bokhyllor hittar jag sju böcker han skrev – bland annat en barnbok. Han författade artiklar och rapporter snabbare än vi andra läste och han föreläste över hela världen. Han bloggade, sprang maraton och bildade familj. Och på något vis hann han alltid med sina vänner. Bland det första han gjorde efter cancerbeskedet var att bjuda in några av oss på en helkväll med whisky och haggis. Om nu tiden är utmätt är det ännu viktigare att ta den till vara.

Johnny Munkhammar arbetade i organisationer och tankesmedjor för att påverka politikerna, som enligt honom mest anpassade sig till opinionen utanför. Men en dag konstaterade han att politikerna hörde lite dåligt vad som sades här ute, och att han måste ge sig in i politiken.

Vi var några som tyckte att det var lite verklighetsfrånvänt, men Johnny gick med i Moderaterna, nominerades av Stockholms län och kom efter 2010 års val in i riksdagen. Sådan var Johnny, han var gjord av ren energi, och allt verkade möjligt. Det såg så lätt ut, för han var alltid så entusiastisk och vänlig.

Under namngivningsceremonin för hans yngsta dotter gav Johnny henne rådet att fylla livet med innehåll, det går inte att sitta och vänta på att något ska ske, eller att dras med av grupptrycket. Dygnet är för kort och livet är för kort för att man inte ska ta initiativ. Du har inte tid att sitta vid det tråkiga bordet.

+ Står upp i Malmö. 11.45 på lördag kommer privatpersoner samt politiker från båda sidor stilla vandra genom Malmö, många med judisk kippa på huvudet, för att visa att ingen ska behöva vara rädd för att visa sin tro.

– Du betalar. SAS förlorar 409 miljoner första halvåret, trots fler passagerare. Räkna med att regeringen låter dig betala i stället för att sälja flygbolaget.


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset