SL behöver förstärka sina intäkter med en miljard kronor nästa år. Det kan leda till att månadskortet höjs med 160 kronor – redan efter sommaren. Ett upprop mot dyrare månadskort har nu fått tusentals underskrifter.

I början av februari kunde Metro berätta att Stockholms landsting tvingas dra i nödbromsen – och höja priset på SL:s månadskort – efter att kostnaderna för kollektivtrafiken i Stockholm skenat.

Efter att landstingsdirektören Toivo Heinsoo i fredags kväll lämnade in sitt budgetförslag för nästa år, och planeringsförutsättningarna fram till 2020, framgick att SL under nästa år måste bättra på sina inkomster med en miljard kronor.

Intäkterna behöver därmed gå från 7,5 miljarder till 8,5 miljarder inom en fyraårsperiod. Om allt ska tas in via månadskortet innebär det en rejäl höjning – från dagens 790 till 950 kr i månaden, uppger Svenska Dagbladet. 

Risken för en chockhöjning av SL-kortet har nu lett till ett lokalupprop och en namninsamling mot dyrare SL-kort. I skrivande stund har den över 24 000 underskrifter.

– Vi startade den därför att vi såg att de skulle höja priserna. Innan valet var det inget prat och om det här och nu efter valet är det plötsligt en annan situation, säger Robin Zachari, socialdemokrat och kansli- och kampanjchef på demokratinätverket Skiftet, som leder kampanjen.

Han menar att det mer eller mindre är en skatt på folk som bor i förorten:

– Till skillnad från Stockholms politker så bor inte de flesta invånare i Stockholms innerstad och kan gå överallt. Jag bor i Bagarmossen och jag måste ta tunnelbanan.

Vad ska man då göra om man inte ska höja priset på månadskortet?

– Det är inte upp till mig att bestämma hur landstinget ska styras, då hade Skiftet varit ett politiskt parti.

Till Metro säger Toivo Heinsoo att det inte finns någon siffra på hur mycket SL:s månadskort kommer att höjas med, om det ens blir en höjning.

– Det är den fortsatta politiska beredning som ska ta ställning till det. Jag har bara visat på att vi behöver öka intäkterna.

Han förklarar att det utöver ökade biljettpriser finns flera andra sätt att få in den miljard som saknas, bland annat genom att minska fuskåkandet, se över trafiktätheten och utnyttja andra inkomstkällor som reklam.

Om det blir en höjning återstår att se. Stockholmarna kan vänta sig ett första besked först 2 juni, då landstingsstyrelsen tar ställning till budgeten för 2016.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset