En kvinna promenerar förbi valaffischer i Berlin dagar före söndagens delstatsval. Regerande borgmästaren Michael Müller (till vänster) från socialdemokratiska SPD utmanas av sin nuvarande koalitionspartner CDU, men tyngs även av högerpopulistiska AFD:s uppsving i opinionen.
En kvinna promenerar förbi valaffischer i Berlin dagar före söndagens delstatsval. Regerande borgmästaren Michael Müller (till vänster) från socialdemokratiska SPD utmanas av sin nuvarande koalitionspartner CDU, men tyngs även av högerpopulistiska AFD:s uppsving i opinionen.

Tyska delstatsval har varit en sällsynt spännande angelägenhet i år. Skälet stavas AFD – en högerpopulistisk rörelse som gjort succé på flera håll i landet och skickat kalla kårar längs ryggraden hos de stora partiernas politiker. I helgen går berlinarna till val.

Med uttrycket "Berlin ist arm, aber sexy" – Berlin är fattigt, men sexigt – blev den tidigare borgmästaren i den tyska huvudstaden Klaus Wowereit känd långt utanför landets gränser. Hans efterträdare Michael Müller har inte gjort lika mycket väsen av sig – men inför söndagens val till Berlins representanthus tycks han ha hittat sin strid.

"Ett fyrtorn för frihet"

"Berlin är inte vilken stad som helst. Berlin är staden som gått från att vara Hitlers och Nazitysklands huvudstad till att bli ett fyrtorn för frihet, tolerans, mångfald och social sammanhållning", skrev Müller på sin Facebooksida häromdagen, i en appell för demokrati och pluralism, mot den "bruna soppa" som han anser att högerpopulisterna i Alternativ för Tyskland (AFD) håller på att koka ihop.

Jämfört med München och Hamburg är Berlin visserligen fortfarande en fattig stad, men sedan 2011 har delstatens skulder minskat med mer än tre miljarder euro, omkring 29 miljarder svenska kronor. Trots det är berlinarna inte nöjda. En bidragande orsak är kaoset kring stadens nya storflygplats, som skulle ha öppnats 2012. På grund av olika problem har invigningen skjutits upp otaliga gånger och kostnaderna skenat.

Även hanteringen av flyktingkrisen är en källa till missnöje. Huvudstadens socialtjänst har av Süddeutsche Zeitung kallats "Tysklands sämsta myndighet".

15 procent för AFD

När de 2,5 miljoner röstberättigade går till val på söndagen markerar det av allt att döma slutet för den stora koalition av socialdemokrater och kristdemokrater som styrt Berlin sedan 2011. SPD och CDU får bara 21 respektive 19 procent av rösterna i en färsk opinionsundersökning, vilket inte räcker för majoritet. Michael Müller vill helst regera ihop med De gröna, som dock bara ligger på 16 procent.

AFD hamnar i samma mätning på 15 procent – ett resultat som sannolikt skulle slå hårt mot den berlinska självbilden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset