Den kurdisk-arabiska alliansen SDF meddelade under en presskonferens att en offensiv mot IS huvudstad har inletts.
Den kurdisk-arabiska alliansen SDF meddelade under en presskonferens att en offensiv mot IS huvudstad har inletts.

En offensiv mot IS självutropade huvudstad al-Raqqa har inletts, meddelar den kurdisk-arabiska alliansen SDF.Civila uppmanas att hålla sig borta från områden i staden där jihadister befinner sig.

Den nya offensiven ökar pressen på Islamiska staten (IS) vid en kritisk tidpunkt när rörelsen kämpar för att försvara sitt sista starka fäste i Irak, Mosul.

– Den stora striden för att befria (al-)Raqqa och dess omgivningar har påbörjats, säger Jihan Sheikh Ahmed, talesperson för SDF, på en presskonferens i Ain Issa omkring fem mil norr om IS-fästet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Operationen har fått namnet "Eufrats vrede" och sker enligt SDF med stöd av USA, som kommer att bistå med flygunderstöd. Sammanlagt deltar omkring 30 000 soldater i insatsen, säger SDF.

Byar har intagits

Enligt Jihan Sheikh Ahmed inleddes offensiven på lördagskvällen. Några timmar efter söndagens presskonferens säger hon till AFP att tio byar redan har erövrats från IS.

Brett McGurk, president Barack Obamas särskilde sändebud till den USA-ledda koalitionen som bekämpar IS, bekräftar vid en pressträff i Amman i Jordanien att den länge väntade offensiven mot Raqqa är igång. Erövringen kommer att ske i flera steg där det första är att isolera IS, lägger han till.

USA:s försvarsminister Ash Carter varnar för att det kommer att bli en tuff uppgift och att "hårt arbete" väntar.

Planerna på att erövra Raqqa har komplicerats av Turkiets roll i konflikten. Turkiet, som stödjer andra rebellgrupper i norra Syrien, har tidigare meddelat att man på något sätt kommer att delta i insatsen för att inta al-Raqqa.

Det är dock inte aktuellt, hävdar SDF, som säger sig ha stämt av saken med USA.

Ingen roll för Turkiet

– Vi har kommit överens med den (USA-ledda) internationella koalitionen om att det inte kommer att finnas någon roll för Turkiet eller dess allierade väpnade grupper i insatsen", säger Talal Sello från SDF till AFP.

SDF består av flera grupperingar. En av de största är den kurdiska YPG-milisen, som Turkiet anser vara en terroristgrupp. I augusti inledde turkiska militären en insats i Syrien, mot både IS och kurdiska styrkor.

USA fortsätter sin balansgång för att försöka hålla de motstridiga intressena fokuserade på kampen mot IS. På söndagen besöker USA:s högste militärchef Joseph Dunford Ankara för ett möte med sin turkiske motsvarighet Hulusi Akar.

Brett McGurk försäkrar att USA står i nära förbindelse med Ankara angående offensiven mot al-Raqqa.

– Vi står i nära kontakt med våra turkiska allierade och det är därför som vår militärchef befinner sig i Ankara idag, säger McGurk, enligt AFP.

Även om de allierade inte alltid är överens så har de har "en gemensam fiende som är väldigt ondsint och dödlig", fortsätter han.

Karin Laub/AP/TT
USA-sändebudet Brett McGurk bekräftar vid en presskonferens i Amman att offensiven mot al-Raqqa har startat.
Robert Burns/AP/TT
Soldater från den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset