Irak premiärminister Haide Al Abadi. I bakgrunden, Peshmergastyrkor på väg mot Mosul.
Irak premiärminister Haide Al Abadi. I bakgrunden, Peshmergastyrkor på väg mot Mosul.

Under måndagen meddelade Iraks premiärminister Haider al-Abadi att den sedan länge planerade offensiven mot den IS-kontrollerade staden Mosul inletts. Det här behöver du veta.

Metro
Stora irakiska städer som återgatis från IS.

Vad är Mosul?

Mosul, tidigare Iraks näst största stad, är belägen 400 kilometer norr om huvudstaden Bagdad och som innan Islamiska statens (IS) framfart haft drygt 2,5 miljoner invånare. Sedan den 19 juni 2014 har Mosul varit ockuperat av IS. IS huvudstad är al-Raqqah i Syrien, men Mosul är den största staden IS kontrollerar.
Varför är Mosul så viktigt?

Mosul är både IS största stad, men staden representerar också IS sista stora tillhåll i Irak, rapporterar CNN.

► LÄS MER: Så rekryterar terroristerna i svenska Facebookgrupper

Hur har Mosul förändrats sedan IS tog över staden?

I samband med att IS tog över staden flydde åtminstonde en halv miljon människor Mosul under en tvådagarsperiod, enligt The Guardian. Sedan dess har fler personer flytt, och Wall street journal uppskattar att Mosul idag har åtminstone en miljon färre invånare än innan IS ockupation av staden.

Mosul var tidigare hem till 70 000 kristna Assyrier/syrianer. Idag är det osäkert om några kristna finns kvar i staden, och de som eventuellt bor kvar tvingas leva under konstanta våldshot samt betala skatt för att de är kristna. Yezidier tillfångatas, mördas och säljs som sexslavar.

Människor döms till döden utan rättegång, kvinnor tvingas täcka sina kroppar och ansikten och får inte vistas utomhus utan en manlig beskyddare. Telefonlinjerna är nedkopplade och invånare får inte lämna staden, förutom i vissa fall om de betalar stora summor och ger upp alla sina ägodelar för att aldrig få komma tillbaka.

► LÄS MER: Irak släpper flygblad över Mosul

Okej, men vad innebär nu den här offensiven?

En stor koalition med tiotusentals soldater kommer tillsammans att försöka återta staden. Koalitionen består av ungefär 30 000 soldater från den irakiska armé men också den statssponsrade paramilitära organisationen al-Hashd al-Shaabi och kurdiska Peshmergakrigare. Även vissa amerikanska soldater kommer att delta.

Enligt den kurdiska regionala regeringen ska 4 000 kurdiska soldater påbörjat en offensiv från flera håll för att rensa närliggande byar från IS, rapporterar TT. Men det är bara irakiska armén och irakisk polis som faktiskt kommer gå in i staden enligt planen, rapporterar CNN.

Redan innan offensiven inleddes har det irakiska flygvapnet släppt flygblad över Mosul för att förvarna invånarna.
Hur många krigare har IS i Mosul?

Enligt IS själva har de runt 7 000 krigare i Mosul. Men enligt amerikanska källor rör det sig snarare om runt 4 000 – 5 000. Det skriver TT.

► LÄS MER: Mosul-anfall kan leda till katastrof

Hur länge väntas offensiven pågå?

I veckor, kanske ännu längre. Det säger den amerikanske generallöjtnanten Stephen Townsend till nyhetsbyrån AFP.

Så vad händer nu?

FN har gjort sig redo för en stor flyktingkris då eventuellt mer än en miljon människor kommer att fly Mosul när offensiven sätter igång och flyktingläger har redan börjat ordnas.

Det råder fortfarande en viss osäkerhet i hur Mosul kommer att styras när det väl är återtaget. Enligt USA:s vice utrikesminister Tony Blinken har en styrka på runt 15 000 personer tränats att kunna styra staden när den väl återtagits.

– Men det finns inga stora mål efter det, säger Jeff Davis, talesperson för Pentagon, till CNN.

► LÄS MER: Här slår IS sönder Iraks uråldriga kulturskatter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om IS Politik