Metros matkritiker Jonas Cramby har ätit på Österlånggatan.

Österlånggatan 17, Österlånggatan 17

2 av 5

Hur mycket påverkar adressen vår uppfattning av en krog? En hel del ändå. Det visar inte minst Bockholmengruppens så kallade ”adresskrogar” som trots liknande trevliga vällagade koncept, alla känns oerhört olika varandra. Där Nybrogatan 38 på Östermalm känns som ett perfekt ställe att ha affärsmöten, modeblogga eller fira bostadsrättförsäljningen på är Nytorget 6 mer ett ställe för föräldralediga, vänsterradikala reklamare.

Och när man kommer till Bockholmens nya ställe, i Bar Rouge och Pontus in the green house gamla lokaler på Österlånggatan i Gamla stan, är det svårt att inte tänka ”turistfälla”. Och det menar jag inte nödvändigtvis negativt, Österlånggatan 17 är snarare ett sådant slags ställe som man slår sig ner på när man är i en ny stad, ställer kassarna under bordet och säger ”men det här blir väl bra?” med hoppfull röst.”

Lokalerna är fina, adressen både klassisk och extremt Stockholmsromantisk och på den lilla delen av uteserveringen som har en fontän samt St Göran och Draken-statyn på Köpmantorget som fond borde vara en av Stockholms absolut vackraste. Ja, är det tillräckligt varmt ute känns det nog nästan mer som att befinna sig i Rom eller Paris än långt uppe i Arktis.

Dock verkar det som om den turistvänliga adressen spillt över lite på maten. Det finns något litet slarvigt över den som saknas på de andra två ställena. Som om den lagats till någon som ändå inte kommer komma tillbaka.

Menyn är en salig blandning av golden restauranghits och mer modernt. Vi börjar med en vit sparris som är vällagad men med en lite för intensiv syra i hollandaisen. Maccaronilådan med svamp, tryffel och parmesan är moff för barn och bakfulla. Antagligen fantastisk gott att äta direkt ur kastrullen framför tv:n när man kommit hem sent på natten, men kanske något för enkel att skeda i sig på krogen. Vidare smakar porchettan mer dallrigt lågtempad än krispigt ugnsbakad och fiskgratängen med pommes duchesse och hummersås är visserligen vacker och god men påminner den inte lite väl mycket om en vanlig frysgratäng? Som i ärlighetens namn ändå måste anses vara en av de allra mest lyckade av halvfabrikaten, men ändå.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset