Ny adidasmodell väcker rasdebatt på nätet. Nu ställer företaget in den planerade försäljningen.

"Slavskor" dras tillbaka
2 256 kronor skulle de kostat om den planerade lanseringen i butik i augusti blivit av. Men nu drar Adidas tillbaka skomodellen HS Roundhouse Mid med tillhörande bojor, som hittills bara marknadsförts på deras Facebooksida, uppger nyhetsbyrån AP.
 
Bilden på Facebook har väckt en hetsig rasdebatt bland Facebookanvändarna, bland annat efter att de kallats rasistiska. "Hur skulle en judisk person känna om Adidas bestämde sig för att ha en swastika på dem och hävdade att det var okej i modets namn" är en av de över 3 400 kommentarer på sidan. En annan skriver: "Jag kan se slaveri bakom de här skorna, men jag kan också se Auschwitz och koncentrationslägren; eller varför inte japanerna som hölls fångna under andra världskriget?"
 
Adidas har tidigare gått ut och försvarat designen. "Jeremy Scotts stil är lättsam och udda och bland hans tidigare skodesign för adidas Originals har till exempel inkluderat pandahuvuden och Musse Pigg. All antydan till att detta är kopplat till rasism är felaktigt", hävdade företaget enligt tidningen Daily Mail.
 
Men efter att debatten fortsatt att rasa har företaget alltså dragit in skomodellen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset