Sedan årsskiftet har många kunnat söka gratis vård på nätet, men nu är det snart slut med det. Sveriges kommuner och landsting har klubbat igenom en rekommenderad avgift på minst 100 kronor för digitala vårdbesök, skriver Dagens Medicin.

Vid årsskiftet tog bolaget Doktor.se över Vingåkers vårdcentral. Eftersom primärvården i Södermanland är gratis kan personer i hela landet därför få digitala vårdbesök av företaget via det fria vårdvalet.

Men nu har SKL:s styrelse klubbat igenom en rekommenderad patientavgift på minst 100 kronor för de digitala vårdbesöken, rapporterar Dagens Medicin.

LÄS MER: Digitala vårdbesök gratis för alla

Nu återstår det att beslut fattas även i landstingen innan avgifterna kan börja gälla.

– Det kan ta lite olika tid beroende på hur det ser ut i varje landsting men det vanligaste är ju att alla följer rekommendationerna, säger Anders Henriksson (S), förste vice ordförande i SKL:s styrelse till TT.

Om landstingen börjar följa rekommendationen betyder det samtidigt att vård på nätet kan bli billigare i andra delar av landet, där primärvården är dyrare. I exempelvis Jämtlands och Jönköpings län ligger avgifterna på 300 respektive 250 kronor.

– Det är toppenbra om man kan harmonisera patientavgifterna över landet. Vård är inte längre lokal, vi är en nationell vårdaktör och det spelar faktiskt inte längre någon roll varifrån vården utförs, säger Johannes Schildt, vd för digitala vårdbolaget Kry, till Dagens Medicin.

LÄS MER: Missnöjet med den svenska sjukvården ökar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset