Getingmidjan mellan Stockholms central och södra är åter öppen efter sommarens stora renoveringar.
Getingmidjan mellan Stockholms central och södra är åter öppen efter sommarens stora renoveringar.

Nu går tågen till och från Stockholm som vanligt igen. Getingmidjan mellan Stockholms central och Stockholms södra, är åter öppen efter sommarens stora banarbete. Resenärer från södra Sverige slipper ta pendeltåg från Flemingsberg och Stockholms södra.

Den hårt trafikerade getingmidjan stängdes för trafik den 25 juni. Under sommaren har Trafikverket förstärkt berg i Södertunneln, utfört arbeten på Tegelbacken och Riddarholmen plus en mängd andra arbeten, som pågått dygnet runt.

– Som mest har vår entreprenör haft 450 personer i arbete, berättar Trafikverkets projektchef Kent Sahlman i ett pressmeddelande.

Renoveringen av getingmidjan fortsätter under hösten, men tågtrafiken kommer bara att stängas av under en helg, 19–22 oktober. Ett trafikstopp planeras också under påsken nästa år.

Bron renoveras nästa sommar

Nästa år ska bron mellan centralstationen och Gamla stan renoveras, ett omfattande arbete som innebär byte av räls, signaler, växlar och kontaktledningar.

– Hela Stockholm kommer då ha möjlighet att se ett unikt underhållsarbete i närbild, säger projektchefen Kent Sahlman.

Getingmidjan kommer sedan att stängas av för ombyggnader sommartid under två år till, kanske tre.

LÄS MER: Fridolin vill trösta SL-resenärer med två veckors rabatt

Trafikverkets entreprenörer är också klara med sommarens arbeten på södra och västra stambanorna, på Ostkustbanan mot Sundsvall och banorna i Mälardalen. Även banan mellan Gävle och Söderhamn är åter öppen.

– Vi förväntar oss en mer robust bana nu och att antalet infrastrukturfel borde gå ner, säger SJ:s kommunikationsstrateg Peter Krameus till TT.

LÄS MER: 105 00 kunder kräver ersättning av SJ

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset