10–15 procent av alla fertila heterosexuella par drabbas av ofrivillig barnlöshet.
10–15 procent av alla fertila heterosexuella par drabbas av ofrivillig barnlöshet.

Vissa kvinnor behöver bara titta på en snorre för att bli gravida, vissa tar det längre tid för, vissa behöver IVF och vissa måste adoptera, skriver Ida Rosman.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För några dagar sedan fick jag frågan ”När ska du bli gravid egentligen?”. Det är inte första gången jag får den frågan och förmodligen inte sista gången heller. 

”Det undrar jag också” svarade jag då, i hopp om att personen skulle fatta vinken och sluta ställa de där frågorna som jag personligen tycker borde vara förbjudna. 

Men i stället fortsatte personen: ”Det är ju bara att knulla, hur mycket som helst, hela tiden! Hur gammal är du, 25? Efter 30 blir det svårt, vet du!”. 

Egentligen hade jag bara lust att ge personen en käftsmäll och berätta att jag fick missfall för ungefär 3 månader sedan efter vårt andra IVF-försök. Men som så många gånger förr lindar man in allting, man skäms, man svarar något helt annat för att slippa den där dåliga stämningen som skulle uppstå om jag faktiskt sa som det var. 

LÄS MER: Jag är ofrivilligt barnlös

Har ni någonsin tänkt på hur det känns att få den där frågan om graviditet när ens högsta önskan i livet är att få barn? Har ni tänkt på att vissa kanske inte vill ha barn, kan få barn eller har väldigt svårt att få barn?  Om ni inte har tänkt på det, så tycker jag att ni borde börja göra det nu. 

Vet ni att 10–15 procent av alla fertila par drabbas av ofrivillig barnlöshet? Vi är ett av de paren och jag har vänner, bekanta och släktingar som också är drabbade. Förmodligen har du som läser det här också folk i din närhet som är det. 

Om ni nu undrar ”varför måste hon lägga ut det där på sociala medier och skriva debattartiklar, är inte det här väldigt privat?”, då ställer jag frågan tillbaka ”varför måste folk fråga mig när vi ska ha barn? Om jag är gravid? Varför jag inte dricker alkohol?”. Vem ger dig rätten att fråga något sådant? Har vi inte kommit längre i dagens samhälle? Kom igen, det är år 2017, inte stenåldern vi lever i. Jag vill inte få sådana frågor. Jag tror inte någon vill det, oavsett ålder, relationsstatus eller om man har druckit alkohol. 

Och nej, jag är inte ute efter att ni ska tycka synd om mig, att ni ska skicka mig massa hjärtan och styrkekramar. Det enda jag vill ha ut av de här är förståelse. Det är faktiskt inte så lätt för alla att skaffa barn. Vissa kvinnor behöver bara titta på en snorre för att bli gravida, vissa tar det längre tid för, vissa behöver IVF och vissa måste adoptera. Kan vi därför inte bara komma överens om att vi kastar den där frågan i sopkorgen och faktiskt börjar tänka på att den där lilla frågan kan göra väldigt ont på den som är mottagaren av den? 

LÄS MER: ”Man tar för givet att man ska kunna få barn”

Jag och min partner har inte gett upp, en vacker dag kommer vi få barn, på ett eller annat sätt. Det finns en mening med allt, det är jag helt säker på. Och alla ni där ute som kämpar med att få barn, ni är inte ensamma. 

Jag skriver för med en förhoppning att många fler att våga och vilja vara öppna med det här, så att vi en dag kan prata om ofrivillig barnlöshet på ett helt vanligt sätt. För vanligt, det är precis vad det är.

Om debattören

  • Namn: Ida Rosman
  • Ålder: 26 år
  • Gör: Jobbar som målare och spelar handboll på fritiden 
  • Aktuell med: Youtubekanal tillsammans med en vän med fokus på ofrivillig barnlöshet.

LÄS MER: Därför vill jag prata om mina sex missfall

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset