Snälla, sluta fråga var jag kommer ifrån. Vad har min icke-vita hud och mitt bruna lockiga hår för betydelse? Jag orkar inte förklara mer, skriver insändarskribenten.

Jag är född i Sverige. Jag pratar svenska utan brytning. Jag klär mig svenskt. Jag äter svensk mat. Jag beter mig svenskt. Ändå får jag, flera gånger i veckan, frågan om var jag kommer ifrån.

Jag förstår intentionen när andra som blir rasifierade frågar mig var jag kommer ifrån, eftersom vi kanske har något liknande genetiskt ursprung, eller bara vill bekräfta varandra i utanförskapet, men jag förstår inte den intention som vita svenskar verkar ha.

Om jag artigt svarar att jag är härifrån, från Sverige, och lika svensk som dem, varför fortsätter de att insistera på att få veta min genetiska bakgrund? Eller påpeka att mitt namn inte ser svenskt ut? Det verkar som att fler icke-vita har utvecklat en förståelse för att etnicitet och genetiskt ursprung/ras är två skilda saker. En persons utseende behöver alltså inte spegla personens kulturella tillhörighet.

Så, om jag är precis lika kulturellt svensk som vita svenskar, och även artigt svarar det när de ställer mig frågan var jag kommer ifrån, vad har då min icke-vita hud och mitt bruna lockiga hår för betydelse i sammanhanget? Varför känner ni att ni måste kunna kategorisera mitt utseende? Är det här en fråga ni ställer till alla människor ni möter för första gången?

Snälla, sluta ifrågasätta mig och min tillhörighet till den plats jag fötts till. Jag orkar inte förklara mer.

Anonym

Vill du nå ut till Metros miljonpublik? Läs här om hur du gör för att skicka in en insändare.​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Insändare