Snälla ord spär på menstabut mest, skriver, Michaela Larsson som har bloggen HEJ BLEKK!
Snälla ord spär på menstabut mest, skriver, Michaela Larsson som har bloggen HEJ BLEKK!

När din kompis skär sig i fingret säger du inte ”jag har ett plåster som får dig att känna dig fräsch”, skriver bloggaren Michaela Larsson som är trött på reklamen och samhällets syn på mens.

Menstruationstabut har en tusenårig historia. Mensblodet har i de flesta kulturer och tider ansetts vara orent.

Otaliga ord har cirkulerat för att beskriva den menstruerandes orenhet. De har tvingats bära speciella kläder. De har blivit inlåsta i mörka rum utan mat. De har stötts ut från all gemenskap och vardagliga sysslor. Man har varit övertygad om att mensblodet kan smitta män och förorena mat.

Men varför babblar du om hur saker och ting var för 40 000 miljarder år sedan, tänker du nu. Vi har lagt av med sådana förnedrande ritualer. Sluta dra upp gammalt groll! Ja, de allra mest förnedrande ritualerna är förbi. Men menstruationstabut består.

Den enda skillnaden i dag är att tabut blivit så normaliserat att vi inte längre reflekterar över hur man talar om mens. ”Våga synas och ta plats – även när du har mens”. Så inleds en tv-reklam för tamponger. ”Lämna inga spår av att du har mens”. ”Känn dig fräsch – trots att du har mens”. ”Låt inte mensen hindra dig”. Så förs den allmänna retoriken kring mens idag. Det låter som snälla och uppmuntrande ord, eller hur?

Du uppmanas att synas och ta plats. Eller förlåt, att våga (sic!) synas och ta plats. Du ska känna dig fräsch, trots att du har mens. Du ska inte låta mens hindra dig i dina vardagliga sysslor. Man tackar!

Men det är snälla ord som egentligen spär på menstruationstabut ytterligare. Mens är blod. Blod luktar, blod syns, när du blöder kan du ha ont. Det är en självklar sak. Men mens anses fortfarande vara väsenskilt från blod. För mens ska inte lukta, mens ska inte synas och målet för dig som menstruerar förväntas alltid vara att ”känna dig fräsch”.

När din kompis skär sig i fingret säger du inte ”jag har ett plåster som får dig att känna dig fräsch” eller ”akta så att blodet inte syns, det vore äckligt” eller ”du ska nog vänta med att ha sex tills fingret slutat blöda”.

Nej, du plåstrar om fingret och tänker varken ditten eller datten om det. Mens är långt ifrån att skära sig på ett finger. Mens är inte ett undantagstillstånd eller en olycka. Mens kommer regelbundet var fjärde vecka. 91 dagar varje år. Åtta år av ett liv. Under åtta av ditt liv uppmanas du att ”känna dig fräsch trots mens”.

Ordet trots används för att positionera ett motsatsförhållande. Du är vaken trots att du är trött. Du behåller jackan på trots att du är varm. Att säga att du ska känna dig fräsch trots mens, är att säga att mens är ofräscht.

Att säga att du ska våga synas och ta plats även när du har mens, är att säga att du egentligen inte ska synas och ta plats under mensen, men att du får göra det ändå. Att du är lite rebell. En mensrebell! När man skärskådar retoriken kring mens 2015 är det inte mycket som har hänt på tusen år.

Jag är ledsen, hörrni. Mens ska gömmas och döljas – även idag. Jag föreställer mig en tv-reklam där mensen är röd och inte blå. Där målet för dig som menstruerar är att må bra och inte att känna dig fräsch. Där det inte spelar någon roll om din mens syns och luktar, eftersom blod syns och luktar. Jag har mens på internationella mensdagen. Det ska jag fira som en mensrebell!

Michaela Larsson

Bloggar på HEJ BLEKK!

►LÄS MER: Så här skulle världen se ut om det var män som hade mens

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset