I förra veckan fick mina barn Nobelpris i skolan, sådär som många får nuförtiden. "Vad fick du Nobelpris i?” frågade jag 12-årige Elliot.

”Datorkunskap.” ”Och dina kompisar?” ”De flesta killarna fick i datorkunskap eller gaming.” Killarna? Nu blev det jobbigt. ”Och tjejerna?” ”De fick för typ att de är glädjespridare.”

Men för helvete! Jag kokar över som Netflix-antihjälten Jessica Jones och vill bara dra näven genom en vägg. Jag hatar dessa strukturer som binder fast och tynger ner. Hur blev det så här? När blev datorer och programmering en killgrej? Vem bestämde det?

Svaret hittar jag i NPR:s podcast "Planet Money: When women stopped coding". Och svaret är nästan exakt 1984. Innan dess var kvinnorna de främsta programmerarna – killarna var mer intresserade av att bygga strömkretsar och hade lämnat mjukvarufältet öppet för kvinnliga snillen. Men 1984. Då kom de första persondatorerna och lanserades som ”leksaker för pojkar”. Föräldrarna köpte det rakt av och boom, så hade killarna fått flera hundra timmars programmerande innan tjejerna ens hade fått ett eget login.

I dag har Facebook bara 15 procent kvinnor i personalen. På Google är 83 procent män, på Apple är 80 procent män, på Twitter 90 procent. Och de kvinnor som trots allt jobbar där berättar om en grabbig, sexistisk arbetsmiljö i vilken det inte känns särskilt lockande att arbeta för någon tänkande kvinna. Är någon förvånad?

Starta eget, då? Nja. Även här tycks man tro att datorer är pojkleksaker. Över 90 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar går till män. Samtidigt räknar EU-kommissionen med att det kommer att saknas en miljon programmerare i Europa år 2020. Den här världen behöver verkligen tjejer som kodar, som ifrågasätter mansnormen. Fler Jessica Jones-arga, smarta tjejer som slår näven genom osynliga väggar och ger fullständigt fanken i konventionerna. Som tänker nytt och användbart och gör sin helt egna grej. Så vad ska vi göra? Tryck in kodningen i skolan! Sätt upp det på schemat, ta in sköna tjejmakers och låt dem visa magin med att kunna bygga egna grejer - och förändra världen. Och sluta för guds skull ge tjejer Nobelpris i allmän glädjespridning. Radera hela det tankesättet. Nu. 

Som USA:s tekniska chef (vilken titel!) Megan J Smith säger: ”If we see the problem, we can debug it!”

+ Hello World! Tjejer mellan 12-16 år, missa inte sommarens skönaste maker-läger i Stockholms skärgård. Lär dig programmera, bygga appar och hemsidor - och förändra världen!

- De roliga julpapporna. Återigen cementeras könsrollerna i SVT-julkalendern. Pappan är den tokiga, mamman den ordentliga. När ska mammorna få släppa loss? 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset