Patrik Wincent är terapeut och vd för Internet- och dataspelsakuten.
Patrik Wincent är terapeut och vd för Internet- och dataspelsakuten.

Vad är det i mobilen som är så uppslukande att man inte kan hålla varandra sällskap? Det frågar sig Patrik Wincent på Internet- och dataspelsakuten.

DEBATT: Kan du tänka dig ett liv utan teknik? Utan mobiltelefoner, datorer, din iPad?

Helt plötsligt skulle du ställas inför att behöva tänka. Du skulle vara tvungen att omstrukturera allt – din arbetsplats, ditt hem och hur du relaterar till dina kollegor, barn och partner. Varje dag skulle du behöva använda din egen fantasi och kreativitet för att planera för de 10-12 timmar som tidigare fylldes med teknik. 

Teknologin har gjort våra liv enklare och mer effektiva. Men är den enbart positiv? Jag befinner mig ofta på restauranger och kan inte komma ifrån synen av par som sitter vid samma bord och tittar ner. Ingen ögonkontakt, ingen kommunikation. Vad är det i mobilen som gör det så uppslukande att man inte vill eller kan hålla varandra sällskap? 

Eller när jag går förbi ett kafé och ser ett gäng ungdomar sitta och stirra in i sina mobiler, utan att prata. De kan till och med chatta fast de sitter en halv meter från varandra.

►LÄS MER: Dataspelsberoende ett missbruk utan diagnos

Tydligen är det svårare idag att kunna fullt ut koncentrera sig på till exempel en biofilm utan att behöva ta upp sin mobiltelefon för att se om det något man kanske har missat något eller för att ta ett kort av sig själv och visa andra på nätet att man är på bio. Vi blir vår egen lilla dokusåpa.

I snitt spenderar vi cirka tre timmar med mobilen oh då är tiden för telefonsamtal inte medtagen. Det är hur mycket tid som helst, som du kan lägga på andra viktigare saker.

Nittio procent av allt vi gör via mobilen har egentligen ingen större betydelse för vårt liv och hälsa. Hur många telefonsamtal eller sms har du fått som gäller livsfara eller en situation som kräver omedelbar aktion? Facebook eller Candy crush är inget som du måste vara ständigt uppdaterad på.

►LÄS MER: Anna är beroende av Facebook

En växande mängd forskning har föreslagit att allt multitaskande kan få långtgående effekter på våra minnen och kan i vissa fall förändra samt försämra vissa funktioner.

Man kan jämföra det med att du får till affären för att enbart köpa ägg, men kommer hem med 20 andra produkter och har glömt att köpa det du egentligen skulle ha köpt. Det är samma sak när vi multitaskar, vi skulle fokuserat på en uppgift men blir distraherade av andra saker som gör att vi glömmer den ursprungliga uppgiften.

Vi har blivit slavar under teknologin i stället för tvärtom. Vi ska multitaska och har slutat att tänka själva utan. Vi läser rubriker i stället för hela texter och bildar oss en åsikt efter det, gärna utan att kontrollera källa eller ha en egen genomtänkt åsikt.

►LÄS MER: Så stoppar du dataspelsberoende

Det finns studier där fler och fler prioriterar internettid framför sex, middagar och att gå på evenemang. Vi ger våra barn teknologi och missar kvalitetstid samt det som barnen egentligen behöver – kontakt, närvaro och interaktion med verkliga människor.

Är det så vi vill ha det? Är det vårt arv till dem?

Den digitala världen i sig är inget problem, den erbjuder oftast bara fördelar och vi ska inte vara rädda för att barnen till exempel sitter och spelar datorspel i några timmar. Bara de även sköter skolan och kommer ut lite. Då finns det en balans.

Som filosofen sa: ”Att vara överallt är att vara ingenstans”. Gör saker fullt ut och spendera mer tid med varann IRL.

Patrik Wincent, terapeut och vd för Dataspelsakuten och Internetakuten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset