Emy Gustafsson svarar på alla som säger att det är hästen som borde fått Jerringpriset i stället för Peder Fredricson.
Emy Gustafsson svarar på alla som säger att det är hästen som borde fått Jerringpriset i stället för Peder Fredricson.

Egentligen vet jag inte varför jag blir förvånad. Det hände när Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset och jag hade det på känn, visste att det skulle komma. Men jag blir ändå upprörd, irriterad, frustrerad men kanske mest av allt ledsen och besviken när jag i sociala medier ser alla kommentarer om att det är hästen som borde fått priset och när Anna Friberg skriver en krönika med den missklädsamt bittra rubriken ”Det känns som ett dåligt skämt”.

I krönikan häver hon ur sig både det ena och det andra om att ridsport-Sverige röstkuppade fram Peder Fredricsons seger till Jerringpriset, att det är en idrottsprislig skandal och att Jerringpriset därmed förlorat lite av sin glans(?!).

LÄS MER: Sluta gasa förbi oss ryttare – vi vill också komma hem till våra familjer 

Först av allt. I Jerringpriset får svenska folket ringa och rösta på den de tycker ska vinna och den som får flest röster vinner. Ganska enkelt eller hur? Igår var det Peder Fredricson som fick flest röster, därmed vann han. Det enda som det bevisar är att det finns väldigt många människor i Sverige som tycker att Peder Fredricsons prestationer under 2016 var väl värda ett Jerringpris. Det är öppet för ALLA att ringa och rösta, hur många gånger man vill, oavsett vilken sport man håller på med eller oavsett vem man tycker ska vinna. Så förklara för mig hur det då kan bli en röstkupp?

 Det som ändå gör mig mest ledsen är när Friberg skriver att ”ingen allmänt idrottsintresserad person, som inte bara gillar en specifik sport, kan väl på fullaste allvar tycka att Fredricson skulle ha priset samma år som Sarah Sjöström tog OS-guld och Henrik Stenson tog hem en major?”.

Jag har sysslat med hästar och ridsport i hela mitt liv så för mig är det liksom en självklarhet att Peders bragd är väl värd sitt pris. Jag har aldrig hållit i en golfklubba, jag vet inte så mycket om den sporten, men jag är människa nog att förstå vilken extrem prestation Henrik Stenson har gjort, hur fantastiskt stort det är med hans major. Jag har aldrig varit någon hejare på simning. Kan inte så mycket om den sporten heller även om jag kan tycka att det är väldigt spännande att titta på. Men, jag är smart nog att förstå vilken oerhörd bedrift Sarah Sjöström har gjort med alla dessa guld på alla dessa olika distanser. Likväl som jag också inser hur mycket hårt slit, talang, blod, svett och tårar som ligger bakom alla de andra prestationerna som var nominerade igår, inte bara till Jerringpriset utan på hela galan. De var alla väl värda (!!) sina nomineringar och sina priser, annars hade de inte varit där.

LÄS MER: Se när Sandras hästar blir rädda av fyrverkerier: De fick panik

På sociala medier hävdas av vissa att det borde varit hästen, alltså All In, som borde ha fått priset, inte Peder. Att det egentligen är hästen som gör allt jobb. Låt mig säga såhär, som ryttare arbetar du i ett team med din häst, en ryttare är ingenting utan sin häst, det är sant. Men som Peder så väl uttryckte det själv i sitt tacktal, det är i samspelet, där häst och ryttare blir ett som det blir magiskt och för att skapa det där samspelet krävs, utan tvekan, en oerhört skicklig och talangfull idrottsman , som väl förtjänar sitt pris.

 Så, stort grattis Peder, inte bara till Jerringpriset utan till ett helt fantastiskt 2016. Du är så extremt väl värd ditt pris, och det kan faktiskt ingen (!!) ta ifrån dig!

Emy Gustafsson

28 år, lärare, Kalmar, hobbyryttare sen barnsben

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset